Bakan Uraloğlu açıkladı: Geçen yıl 5 bine yakın gemiyi denetledik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin denizcilik alanındaki büyümesine dikkat çekerek, 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisi ile 2023 yılında 531 milyon tondan fazla yük elleçlendiğini açıkladı.

uraloglu habermeydan 2

Bakan Uraloğlu, “Geçen yıl 5 bine yakın gemiyi denetledik.” açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bölge Liman Başkanları ile gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye’nin denizcilikteki stratejik konumuna dikkat çekti. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin, önemli su yollarına sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yapılan yatırımlarla denizcilik sektörünün önemli bir seviyeye ulaştığını belirtti. Bu gelişmeleri daha da ileriye taşımak için çalışmaların süreceğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, sektörü ve ilgili kurumları daha etkin yönetebilmek adına bugüne kadar birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini ve gelecekte de ihtiyaç duyulan düzenlemeleri uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Uraloğlu, 2023 yılında Türkiye’de 193 uluslararası deniz trafiğine açık liman tesisinde 531 milyon tondan fazla yük elleçlendiğini açıkladı. Ayrıca, 71 liman başkanlığının gemi trafiğini yönettiğini ve vatandaşlara hizmet verdiğini belirtti.

Denizlerde seyir, can ve mal emniyetinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, liman başkanlıklarının bu konudaki kritik rolüne dikkat çekerek, Türkiye’nin denizcilik sektöründeki büyümesini sürdüreceğini ifade etti.

Dünya ticaretinin yüzde 85’inin deniz yoluyla yapıldığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Bir taraftan yolcu taşımacılığı ile ilgili görevlerimiz de var. Bu noktada da mutlaka denizde taşınan insanların burunları kanamadan seyahat etme imkanlarını sağlamalıyız.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin 2024 yılı itibarı ile dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip ülke olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Yine sektörümüzde geçen yıl limanlarda 5 bine yakın gemiyi denetledik. Bunun için gayret gösteren bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiye denizcilikte ciddi bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Gemi denetimlerindeki performansın artırılmasının da önem arz ettiğini de vurgulayan Uraloğlu, “Gemi sigortaları ile ilgili çalışmamız da Denizcilik Genel Müdürlüğümüzce bu ay içinde bitirilecektir. Avrupa Birliği limanlarındaki Türk Bayraklı gemilerin performansını yukarıya çıkarmak için de elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.” dedi.

Liman başkanlıklarının etkinliğinin artması için liman hizmet teknelerini devreye aldıklarını belirten Uraloğlu, “Bu teknelerimiz gerek denetimlerde gerekse vatandaşlarımıza hizmet anlamında kullanılacak. Yıl içerisinde bu teknelerimizin sayısını arttırmayı da planlıyoruz.” dedi.

Denizciliğin yüksek gelirli bir istihdam alanı olmakla birlikte yeterli sayıda kalifiye personel istihdamında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Uraloğlu, söz konusu durum için gerekli çalışmaların ilgili birimler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Hizmetleri dijital ortama taşıyarak hem vatandaşlara daha etkili ve hızlı bir hizmet hem de personeli daha verimli kullanmak için hizmetleri e-devlete taşıdıklarını belirten Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS), Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi İnsanı Bilgi Sistemi (GİBS) gibi sistemlerimiz üzerinden yapılan işlemlerin online olarak yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.”

Exit mobile version