Bakan Şimşek açıkladı: Motokuryelere ve garsonların bahşişine KDV muafiyet geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yeni düzenleme hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

simsek habermeydan

Motokuryelere ve garsonların bahşişine KDV muafiyet geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliğe gideceğini açıkladı. Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu’na göre yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişler, işveren tarafından çalışanlara dağıtıldığında ücret matrahına dahil edilerek gelir vergisine tabi tutuluyor. Aynı şekilde, bahşişler KDV matrahına dahil edilerek KDV’ye tabi tutuluyor.

Ancak, banka ve kredi kartlarıyla yapılan bahşiş ödemelerinin artmasıyla birlikte bu ödemelerin ayrı gösterilememesi ve doğrudan hizmet bedeline dahil edilmesi, sektör temsilcilerinin kolaylık taleplerini beraberinde getirdi. Bakanlık bu doğrultuda harekete geçerek, bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalıştı.

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri hizmet bedelinin yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla ödeme belgelerinde ayrı olarak gösterilecek. Bu ödemeler banka hesapları üzerinden toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar dağıtılan bu paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

Böylelikle, bahşiş ödemeleri hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve dolayısıyla KDV’ye tabi tutulmayacak. Bu düzenlemeyle birlikte, motokurye faaliyetlerinden elde edilen ticari kazançlar da basit usulde vergilendirilecek ve bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz.

Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.”

Exit mobile version