Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen deprem bölgelerindeki 653 köyde başlatılan köy evleriyle ilgili resmî sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Bakan Kurum, yaptığı paylaşımda “Yöresel mimariye uygun, tek ya da iki katlı sadece ev değil; ahırı, köy konağı, camisi, cemevi, parklarıyla bir yaşam alanı! Deprem bölgesine yapacağımız 143 bin köy evinden 13 bin 400’ünün yapım sürecini başlattık.” ifadelerini kullandı.
📌 Yöresel mimariye uygun
📌 Tek ya da iki katlı
📌 Sadece ev değil; ahırı, köy konağı, camisi, cemevi, parklarıyla bir yaşam alanı!Deprem bölgesine Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ile yapacağımız 143 bin köy evinden 13 bin 400’ünün yapım sürecini başlattık. pic.twitter.com/pL1vuZVeme
— Murat KURUM (@murat_kurum) April 4, 2023
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 şehri kapsayan afet bölgesinde aralarında kalıcı konut ve köy evlerinin de bulunduğu 70 bin konutun yapım sürecine aralıksız devam ediyor. 13 bin 400 köy evinin yapım süreci başladı.
Depremden etkilenen köy halkının, kalıcı konutlarına biran önce kavuşması için toplamda 143 bin köy evi inşa çalışmalarını aralıksız sürdüren Bakanlık, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle ilk etapta 653 köyde 13 bin 400 köy evinin inşa sürecine başladı.
“KÖY EVLERİ BÖLGESEL OLARAK KÖY HALKININ FARKLI İHTİYAÇLARINA GÖRE 5 FARKLI TİP OLARAK TASARLANDI”
Köy evleri projeleri bölgesel olarak farklı ihtiyaçlara göre 5 farklı tip olarak tek katlı, verandalı, yöresel mimari ve yaşam koşulları göz önüne alınarak tasarlandı. Bakanlık açıklamasında, konutların tüm tip planları ortalama brüt 122-127 metrekare, net 102-106 metrekare büyüklükte ve tüm tipler 3+1 oda sayısında daire planlaması yapıldığı ifade edildi.
Bakanlık, hayvancılık yapan ve ahırları kullanılamayacak şekilde hasar alan vatandaşlar için de köy evlerinde çalışmalar yürüterek ahırlar yapılacağını belirtti. Ahır tipleri brüt 85 metrekare, net 78 metrekare olarak planlandı.
Bakanlık açıklamasında, köy evleri planlama sürecinin sosyal donatılarıyla birlikte yapıldığı ifade edilirken tüm köylerde oyun grubu, 100 hanenin üstü olan köylerde ise köy konağı ile cami veya cem evi planlaması yapılarak projeler hazırlandığını açıkladı.