Bakan Bolat: Tek haneli enflasyon hedefimizdir

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın Suriye'nin yeniden imarı ve ekonomik faaliyetin tekrar canlanması noktasında çok hızlı bir ticaret akışına neden olacağını belirtti.

Tek haneli enflasyon hedefimizdir habermeydan

Bakan Bolat: Tek haneli enflasyon hedefimizdir.

Ceylanpınar Gümrük Kapısı hizmet binasının açılış törenine katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, burada açıklamalarda bulundu.

Ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülkenin Türkiye olması hedefiyle yola çıktıklarını aktaran Bolat, bu kapsamda gümrükleri modernleştirdiklerini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye’nin Suriye’ye 2023’te 2 milyar dolar ihracat yaptığını, bu ülkeyle 2,4 milyar dolarlık ticaret hacminin oluştuğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ceylanpınar Gümrük Kapısı’nın yeni binasında hizmet vermeye başlaması, siyasi ilişkilerde Suriye’de çatışmasız ve barışçı bir siyasi çözümün ortaya çıkması için çabaların yoğunlaştığı bu dönemde, Suriye’nin yeniden imarı, ekonomik faaliyetin tekrar canlanması noktasında çok hızlı bir ticaret akışına neden olacaktır. Bu nedenle gümrüklerimizi de o güne hazırlıyoruz. AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı’nın 22 yıldır ülkemizde iktidar olduğu ve yönettiği bu dönemin temel karakteristiği, özelliği, istikrar ve güven olmuştur. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı beraberinde getirmiştir. Güçlü Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, uygulanan ekonomik politikalar, siyasi politikalar, terörle mücadeledeki büyük başarı, huzur ortamının hakim olması, yatırımların artması, yabancı doğrudan yatırımların ülkemize akması, yurt içinden yatırımcılarımızın yatırım atağına geçmeleri sonucunda Türkiye’nin milli geliri 22 yılda beş kat artarak 238 milyar dolardan 1 trilyon 202 milyar dolara yükselmiştir. Kişi başına milli gelir 3 bin 600 dolardı. 2023 sonunda 13 bin 342 dolara çıktı. Allah’ın izniyle bu yıl 14 bin doları, hatta 15 bin doları bulacak bir kişi başına milli gelir tahminimiz bulunmaktadır. Ekonominin yol haritası olan Orta Vadeli Program’da enflasyonla mücadele en öncelikli hedef ve mayıs ayında yüzde 76 TÜFE oranında, ağustos ayı itibarıyla yüzde 51,97’e tam 24 puanlık bir azalışla gerçekleşti. Bunu sizler de iş hayatında görüyorsunuz. Alışverişinizde görüyorsunuz.”

“Tek haneli enflasyon hedefimizdir.” diyen Bolat, “Çok büyük badireler geçirdik. 100 yılda bir olan Kovid salgını bütün dünyayı kasıp kavurdu. Ama en başarılı mücadeleyi hem sağlıkta, hem ekonomide Türkiye Cumhuriyeti yaptı, hükümetimiz yaptı. En az can kaybıyla ve en az ekonomik hasarla geçiştirdik ve hızla büyüme, yatırım, ihracat, istihdam atağına ulaştık.” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa’nın Türkiye’nin tarımsal üretim merkezi olduğunu ve tarımın öneminin afetlerde, savaşlarda, salgında çok daha önemli bir hale geldiğini aktaran Bolat, kentin ülkenin parlayan yıldızı haline geldiğini söyledi.

Bolat, Şanlıurfa’nın ihracat rakamlarına da değinerek, şunları kaydetti:

“Son 21 yılda Şanlıurfa tarımıyla, organize sanayi bölgesiyle, ticaretiyle, turizmiyle gerçekten bir cazibe merkezi bir yıldız haline geldi. Gümrükleriyle de dış ticareti arttırma gayreti içindeyiz. Şu anda faaliyet bazında iller sıralamasında Şanlıurfa’nın geçen yıl ihracatı 428 milyon dolardı. Ama bu yeni gümrük kapılarının açılmasıyla ve Suriye’deki eğer yakında barış ortamının tesisi mümkün olduğunda bu rakamlar milyar doların üzerine çıkacak en kısa sürede. Bu yıl ilk 8 ayda yüzde 32’lik bir ihracat artışı var Şanlıurfa’nın. 335 milyon dolar, ihracatı yükseldi. Bu şu demektir. İnşallah yıl sonuna kadar 550-600 milyon dolara yükselmiş olacak.”

Exit mobile version