Bakan Bolat Ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Bolat, TİM'in düzenlediği toplantıda ekim ayına ait dış ticaret rakamlarını duyurdu. Buna göre, İhracat ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bakan Bolat Ekim ayi ihracat rakamlarini acikladi habermeydan

Bakan Bolat Ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret Ekim ayı performansını açıkladı. Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla Türkiye’nin ihracat ve ithalat verileri ile yaptığı dış ticarete ait detayları aktaran Bolat, “Tarihin en yüksek Ekim ayı değerine ulaştık” dedi.

Bakan Bolat’ın açıklamaları şöyle:

Genel anlamda yaşanan tüm zorluk ve sorunlara rağmen ihracatımız, Temmuz ayından sonra aylık bazda yükselişine ağustos ve eylül aylarının ardından Ekim ayında da devam etmiştir.

Ekim ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 oranında artarak 22,9 milyar dolar gerçekleşmiştir. Böylece en yüksek ekim ayı ihracat değerine ulaşılmıştır.

2023 yılı ocak-ekim döneminde ihracatımız 210,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, ve geçen yılki dönemsel ihracat değerinin üzerine çıkmıştır. (yüzde 0,3 artış).

Ekim ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 0,7 oranında artışla 254,8 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2022 yılsonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır.

“YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR”

Gelelim ithalatımıza, ithalatımız Ekim ayında yüzde 1.3 artabildi. 29.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece ithalatımızda da temmuz ayında zirve yaptıktan sonra ağustos ayında başlayan gerileme eylül ayında iyice belirginleşti. Ekim ayında da az bir artışla ama 30 milyar doların altına bir rakamla ithalatı kapattık.

Dış ticaret açığımız Ekim ayında yüzde 15 oranında gerilemiş oldu ve 6.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da sevindirici, 6.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı demek cari işlemler dengesinde Ekim ayında da ya denge, ya çok az miktarda açık, çok az miktarda fazla görebiliriz.

Exit mobile version