ATO Başkanı Gürsel Baran’dan yerli ürün kullanımı için çağrı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Gelişen üretim altyapımız ve nitelikli insan kaynağımız sayesinde, yerli üretimin kamu alımlarında daha fazla yer bulabileceğine inanıyoruz" dedi.

ato baskani habermeydan

ATO Başkanı Gürsel Baran’dan yerli ürün kullanımı için çağrı…

Ankara Ticaret Odası (ATO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATO Meclis ve Komite Üyeleri’nin katılımıyla Meclis Başkanı Mustafa Deryal başkanlığında gerçekleştirildi. ATO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu faaliyetleri hakkında bilgi verirken, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Baran, Türkiye’nin uzun yıllardır çözmeye çalıştığı cari açık sorununa dikkat çekerek, bu açığın azaltılmasında yerli ürün ve hizmetlerin kullanımının stratejik bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Baran, “Türkiye’nin ekonomik gücünü koruması için yerli ve milli üretimi desteklemek kritik bir önem taşıyor. Üretim ve istihdamın artırılması adına tüm kamu ve özel sektör aktörlerinin iş birliği yapması şart,” dedi.

Baran, tüm resmi kurumlar, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile oda ve borsalara ürün ve hizmet alımlarında yerli ürünleri tercih etme çağrısında bulundu.
“İhtiyaç duyulan ürün ve hizmetler Türkiye’de kaliteli bir şekilde sağlanabiliyorsa, önceliğin bu kalemlere verilmesi artık bir tercih değil, stratejik bir gerekliliktir. Bu yaklaşım, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir sorumluluktur.” ifadelerini kullandı.

Baran ayrıca, gelişen üretim altyapısı ve nitelikli insan kaynağının, yerli ürünlerin kamu alımlarında daha fazla yer bulmasına olanak tanıyacağını belirtti.

Baran, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığı önlemek amacıyla 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hakkında da üyelerden gelen geri bildirimleri paylaştı. UTTS’nin, akaryakıt dağıtım işletmeleri ve işletmelerde kullanılan araçlar açısından ekstra bir yük getirebileceğini ifade eden Baran, bu konuda hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi.

UTTS kapsamında taşıtlara, depo girişine monte edilebilen ve taşıta ait plaka bilgisi, mükellefe ilişkin bilgiler gibi konuları hafızasında muhafaza eden ve bu bilgilerin akaryakıt alımı sırasında Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı vasıtasıyla pompa ünitelerinin bağlı olduğu yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik iletilmesini sağlayan Taşıt Tanıma Birimi takılmasının öngörüldüğünü bildiren Baran, “Üyelerimiz sistemin devreye alınması için ortaya çıkacak maliyetin bir yük oluşturacağını ısrarla vurguluyorlar. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın vergi kayıplarını önlemek için yaptığı çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin devletin ve iş dünyasının en öncelikli meselesi olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak UTTS’nin yürürlüğe girmesi ile gerek akaryakıt dağıtımı yapan gerekse diğer alanlarda ticari faaliyetlerini yürüten pek çok farklı sektörden işletmelerimize ek maliyetler gelecek. Bu nedenle UTTS’nin yürürlük tarihinin yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Exit mobile version