Araç satışlarında yeni dönem: Dolandırıcılık tarih olacak!

Araç satışında alıcı ve satıcıyı korumayı amaçlayan 'Güvenli Ödeme Sistemi', 27 Eylül'den itibaren zorunlu hale geliyor.

arac satislari habermeydan

Araç satışlarında yeni dönem başladı.

İkinci el araç alım satımında nakit olarak ödenecek satış bedelini güvence altına alan ‘Güvenli Ödeme Sistemi’, 27 Eylül’de zorunlu hale geliyor. Bu yeni sistemle dolandırıcılıkların önlenmesi ve hem alıcı hem de satıcının korunması hedefleniyor.

Sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin işbirliğiyle hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde ortadan kalkacak. Uygulama kapsamında, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, ardından alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasıyla yeni ruhsat çıkacak ve güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına aktarılacak.

Galerici Gökhan Ardeşen, Güvenli Ödeme Sistemi’nin 27 Ağustos’ta yetki belgesi bulunan işletmelerde zorunlu olarak uygulanmaya başladığını, 27 Eylül’de ise tüm araç satışları için geçerli olacağını belirtti. Ardeşen, “Güvenli Ödeme Sistemi oldukça basit uygulanacak bir sistem. Bu yöntemle araç alım satımı çok daha güvenli hale geliyor. Sisteme dahil olan bankalarda araç bedeli ortak havuzda tutuluyor. Araç satışı gerçekleştiğinde sisteme dahil bankaya bildirim gidiyor ve banka havuzda bekleyen satış bedelini anında satan kişinin hesabına aktarıyor” dedi.

Ardeşen, uygulamanın güvenli olduğunu vurgulayarak, “Yetki belgesi bulunan işletmeler olarak güvenli ödeme sistemini şu anda kullanıyoruz. Araç satışında banka, satış bedelinden 105 lira mahsup edecek. Bu bedelin 52,5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacak. Sistemi Ticaret Bakanlığı denetleyecek” şeklinde konuştu.

Exit mobile version