Akaryakıtta yeni dönem 1 Ocak’ta başlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele çerçevesinde birçok yeni düzenleme ve denetim uygulamaları başlattı. Vergi borçluları listesinde çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması, bu sektördeki kontrol çalışmalarının önemini vurguluyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ilgili kurumlarla iş birliği yaparak akaryakıt istasyonlarında ödeme kaydedici cihazların güvenliğini artırdı. Bu cihazlar, dış müdahaleye kapalı, anlık bilgi iletebilen yeni nesil cihazlarla değiştirildi ve tüm satış verilerinin anlık olarak Başkanlığa iletilmesi sağlandı.
Dağıtıcılar ve bayiler için teminat uygulaması başlatılarak, teminat verilmediği takdirde faaliyetin durdurulması yönünde düzenleme yapıldı. Ayrıca, lisans başvurusu ve süre uzatımı gibi işlemler için SGK ve vergi borçlarının ödenmiş olması şartı getirildi. GİB, ayrıca Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) adı altında bir düzenleme yaparak, akaryakıt alımında plaka bilgilerinin otomatik olarak cihazlara iletilmesini zorunlu hale getirdi. UTTS, 1 Ocak 2025 itibarıyla ticari taşıtlar için, 1 Temmuz 2025’te ise yeni tescil edilen özel taşıtlar için devreye girecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini anımsatarak, “Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde akaryakıt piyasasındaki suistimaller ve kanuna aykırı fiiller büyük ölçüde önlendi. Son olarak kısa süre içinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu sayede usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak.” dedi.
Uygulama kapsamına girecek tüm kesimlere yönelik hatırlatmada bulunan Şimşek, “Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesini sisteme uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Akaryakıt istasyonlarının, bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken her türlü desteği vermesi önem taşıyor. Sistem kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu akaryakıt istasyonu işleten mükellefe ait olacak.” ifadelerini kullandı.