AB’nin elektrik üretimi hızla karbonsuzlaşma yolunda ilerliyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yılın ilk yarısında üretilen toplam elektriğin dörtte üçü, yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarından elde edildi.

karbonsuz habermeydan 2

AB’nin elektrik üretimi hızla karbonsuzlaşma yolunda ilerliyor.

Avrupa enerji sektörünü temsil eden Brüksel merkezli Eurelectric, AB ülkelerinde yılın ilk yarısında elektrik üretimiyle ilgili verilerini yayımladı. Verilere göre, AB’de şimdiye kadarki en yeşil elektrik üretimi gerçekleşti ve temiz kaynaklardan elde edilen elektrik miktarı rekor düzeyde arttı.

2024’ün ilk yarısında AB’de üretilen elektriğin yüzde 74’ü yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarından sağlandı. Bu dönemde güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar, bütün elektrik üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını karşıladı.

Nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payı yüzde 24 olarak kaydedilirken, doğal gazın payı yaklaşık yüzde 13 ve kömürün payı yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti.

Yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji kaynaklarının AB’nin elektrik üretimindeki payı, bir önceki yıl olan 2023’te yüzde 68 seviyesindeydi. Bu artış, AB’nin sürdürülebilir enerji hedeflerine doğru güçlü bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

Exit mobile version