AB’den Doğalgaz Tavan Fiyat Uygulaması Açıklaması Geldi!

AB ülkelerinin enerji bakanları, yaklaşan enerji krizi öncesinde taban fiyat konusunda anlaşma sağladı.

eu 1

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) binasında önemli bir toplantı daha geride kaldı. AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının bir araya geldiği toplantıda; bu kış itibarıyla etkisini gösteren enerji krizine dair önlemler konuşuldu. Her üye ülkenin vatandaşlarının sıkıntı yaşayacağı öngörülen bu dönemde; AB çatısı altında toplanan bakanların ortak bir fiyatlandırma kararı aldığı açıklandı. Bu toplantı sonucunda alınan kararda, AB üyesi ülkelerde doğalgazın megavatsaat başı fiyatı 180 euro olarak belirlendi.

Toplantının ardından AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson ile Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela; kamuoyunun karşısında ortak bir basın toplantısı düzenledi. AB ülkeleri arasındaki anlaşmayı Tom Cruise’un başrolünde oynadığı “Görevimiz Tehlike” serisine benzeten Sikela; en zorlu görevi de başarıyla tamamlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Çekya’nın ülke olarak bu anlaşmada önemli bir rol üstlenmesi sebebiyle de gururlu olduğunu aktaran Sikela; AB’nin beraberlikle birçok sorunu atlatabileceğini de kanıtladıklarına değindi.

Ukrayna – Rusya Savaşı ile birlikte yaşanan doğalgaz kriziyle birlikte, tavan fiyat anlaşmasının çok daha büyük bir öneme sahip olduğunu açıklayan Jozef Sikela; belirlenen fiyatlar sayesinde vatandaşları bir nebze daha koruyabileceklerini ifade etti. Avrupa’nın gaz pazarı tedarikçilerini de sıkıntıya sokmamak adına büyük bir çaba sarf edildiğini söyleyen Sikela; AB içerisinde yapılabilecek en gerçekçi ve etkili konumdaki geçici planın kabul gördüğünü vurguladı.

AB Doğalgaz Tavan Fiyatı, Piyasa Şartlarına Göre Şekillenecek!

Avrupa Birliği içerisindeki tüm enerji bakanlarının anlaşmaya vardığı planın içeriğini de paylaşan Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela; vadeli gaz kontratlarının 3 iş günü boyunca 180 euroyu aşması durumunda tavan fiyat uygulamasının devreye sokulacağını aktardı. Bu durumun plandaki ilk senaryo olduğunu söyleyen Sikela; ikinci senaryoda ise Avrupa piyasası ile küresel piyasa arasındaki farkın 35 euro üzerine çıkması durumunda, 180 euro planının yürürlüğe gireceğini belirtti.

Tavan fiyat mekanizmasının devreye girmesinin ardından 20 gün boyunca yürürlükte kalacağını açıklayan Jozef Sikela; bu mekanizma sayesinde daha üst fiyatların görülmesini kısa vadede engellemek istediklerini dile getirdi. AB’nin belirlediği tavan fiyatın statik olmadığını, aksine dinamik bir tavan fiyat olduğunu aktaran Sikela; AB’nin ekonomik istikrarını dengede tutacak bir rakam üzerinde anlaştıklarını net bir biçimde ifade etti. Doğalgaz tavan fiyatlarının piyasalarda 180 euro altına inmesi durumunda ise; tavan fiyat uygulamasının geri çekileceğinin altı çizildi.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson ise; 22 Kasım’dan bu yana üzerinde çalışılan bu teklifin kabul görmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi. AB’nin ekonomik istikrar ve vatandaşların bütçesine dair cesur bir adım attığını belirten Simson; üye ülkelerin müzakerelerde bulunduğu katkıların çok önemli olduğunu söyledi ve hepsine teşekkür etti.

Exit mobile version