Süt üreticilerinin sorunları, uzun bir süredir kamuoyunda dillendirilen konulardan biriydi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir toplantıda dahi gündeme gelen bu konu; üreticilerin mağduriyetinin azaltılması adına yeni bir düzenlemeye kavuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu hakkında çözüm düşünülmesi gerekliliğini savunmasıyla birlikte; son çıkan Resmi Gazete’de de süt üreticilerini sevindirecek bir haber geldi. Çiğ süt üreticilerinden doğrudan alım yapılma şartlarını açıklayan Resmi Gazete metni; vatandaşların Et ve Süt Kurumu tarafından desteklenebileceği bir opsiyona erişmesini sağladı.
Alınan kararla birlikte, 2023 ve 2024 yılları için çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesi için birtakım hususlar belirlendi. Çiğ süt üreticisi olan ve ürünlerini süt işletme tesislerine satan vatandaşlar; üretici örgütlerine üye olmaları kaydıyla, belirlenen takvimlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na satış yapabilecek. İnek, manda, koyun, keçi sütü üreticilerinin tamamını kapsayan bu gelişme; üreticilere hem süt işleme tesislerine, hem de bakanlığın bünyesindeki Et ve Süt Kurumu’na (ESK) satış yapma imkanı tanıyor.
Çiğ Süt İçin Üretim Desteği!
Resmi Gazete’de açıklanan detaylar arasında; çiğ süt satışının yanı sıra, çiğ sütün işletme tesislerine verilmesi sonrasındaki ürüne dönüşümü de yer alıyor. İşletme tesislerinde “süt ürünü” haline gelen gıdaların ESK’ya satılmasında da, çiğ süt üreticilerine destek sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği dönemlerde maddi destek alma hakkı da, ESK’ya ürün satan vatandaşlara verilecek. ESK’nın alacağı ürünler hakkındaki şartların tamamını sağlayan üreticiler; desteğin başlıca unsurları olacaklar.
Et ve Süt Kurumu’na ürün satışı için gereken belgelere sahip olan tüm üreticiler; açıklanan destek paketinin kapsamına girmiş olacak. Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen destek modeline dahil edilecek üreticilerin; ari işletme belgesi elde etmesi ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi’ne (BSKS) dahil olması gerekmekte. Bu uygulamayla birlikte süt piyasasının düzenlenmesi ve fiyatların düşürülmesi de amaçlanırken, bir yandan da vatandaşların yaşayacağı kayıpların da kısa bir süre içerisinde giderilmesi planlanıyor.
Çiğ Süt Desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesinden Sağlanacak!
ESK’nın süt üreticilerine sağlayacağı çiğ süt desteğinin başlıca şartları, üretici birliklerine üyelik ve ari işletme belgesi bulundurma olarak belirlenmişti. Bu şartlardan ilkine tekabül eden merkezi üretici birlikleri; Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla sağlanacak desteğin ana aktörleri olarak kabul edilecek. Merkezi üretici birlikleri için ayırılan fondan yapılacak kesintiyle verilecek çiğ süt desteği; birliklere üye olan vatandaşların üretim gücüne doğrudan destek olmak amacıyla kullanılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe yapılandırmasında yer alan merkezi üretici birliği fonu; açıklanan bu kararla birlikte, artırılmadan yeni bir bütçe kalemiyle güncellenmiş oldu. Çiğ süt desteği için istenen tüm belgelerin ibrazında yapılacak hata veya sahte belge ibrazı durumunda ise; üreticinin hak iddia ettiği destekte kesinti yapılacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan bu karar, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe alındı.