100. yıl özel hatıra parası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Cumhuriyet'in 100. yılını anmak amacıyla basmış olduğu "5 Türk lirası" hatıra parası, bugün resmi olarak dolaşıma girmektedir. Bu konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli bir açıklama yapmıştır.

100.yil habermeydan 1

100. yıl özel hatıra parası basıldı.

Bakanlık sitesinde yer alan açıklamaya göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını anmak amacıyla “5 Türk lirası” madeni hatıra parası basımını gerçekleştirmiştir.

Bugün tedavüle girecek olan “5 Türk lirası” madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet üretilmiştir.

Bu 100. yıl temalı 5 TL tedavül hatıra paranın özellikleri şu şekildedir: İç göbeğinde “Türkiye Yüzyılı” logosu bulunmaktadır. Logonun üzerinde “5” ibaresi, alt kısmında ise “Türk Lirası” ibaresi yer almaktadır. Dış halkada sekiz köşeli “Selçuklu Yıldızı” motifine ve bu motifin dış hatlarının tekrarına yer verilmiş ve bu sayede derinlik kazandırılmıştır. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda “₺” (Türk Lirası simgesi), sağında ise “TC” sembolleri güvenlik unsuru olarak kullanılmıştır. Altta ise basım yılı “2023” tarihi yer almaktadır. Ay ve yıldız, dış halka ve göbeğin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlamak amacıyla Bakanlığımızca nesillere armağan olarak hatıra para basılmıştır.

Cumhuriyetimizin eşsiz ışığı yolumuzu ilelebet aydınlatmaya devam edecektir.”

https://x.com/memetsimsek/status/1718573174873346234?s=20

Exit mobile version