Türkiye’de olduğu gibi, komşu ülke Yunanistan’da da seçim süreci başladı. Bahar aylarında yapılacağı öngörülen genel seçimler, ülkedeki ekonomik ve siyasi problemlerin sandığa yansıyacağı bir tablo oluşturabilir. Uzun süredir siyasi ve diplomatik kararları tartışılan Başbakan Kiryakos Miçotakis, seçim öncesinde yapılan anketlerde yine önde. Yeni Demokrasi Partisi’nin başkanı olan Miçotakis; partisiyle birlikte iktidara gelme konusunda iddialı. Ancak sandıktan çıkacak sonuçlar, yeni hükümette koalisyona gidilme ihtimalini doğurabilir.
Miçotakis’in bu seçimde de en önemli rakibi Aleksis Çipras olacak. SYRZIA ile bir dönem başbakanlık görevini de üstlenen Çipras, önceki seçimlerden daha az bir farkla Miçotakis’i takip ediyor. Ancak mevcut başbakanın zirvede kalmayı başarması, Yunanistan seçimlerinde son dönemde nadiren görülen bir olay olarak hatırlanıyor. Geçmişte neredeyse her seçimde farklı bir siyasi eğilime yönelen Yunan seçmenleri, bu seçimde ise yine Yeni Demokrasi ve SYRZIA ağırlıklı olarak dağılmakta. Miçotakis döneminde yeni bir siyasi oluşumun boy göstermemesi ve uygulanan milliyetçi politikaların; bu dönemde de iktidar ve muhalefet partilerinin aynı kalmasına neden olduğu öngörülüyor.
Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye ile mesafenin açıldığı ve Yunanistan’ın milliyetçi kesimine seslenen bir siyaset yürüten Kiryakos Miçotakis’in; bu sayede oylarını konsolide ettiği tahmin ediliyor. SYRZIA lideri Aleksis Çipras’ın oylarının artmasında ise, Miçotakis’in siyasetinden rahatsız olan kesimlerin etkili olduğu görüşü hakim.
MRB firması tarafından yapılan ve Yunanistan’ın popüler yayın organlarından Open TV’de açıklanan seçim anketlerinde; Yeni Demokrasi’nin yüzde 30,2, SYRZIA’nın ise yüzde 24,3 oranında oy aldığı belirtildi. SYRZIA’ya yüzde 5,9 oranında fark atan Yeni Demokrasi; bu seçimde de zirvede kalmaya yakın görülüyor. Ancak iktidarı elde edebilmek için gereken meclis çoğunluğunu hiçbir parti elde edememekte. Merkez sol parti PASOK’un yüzde 10,5 oranında oy tahminine erişmesi; ilk iki partinin de hükümet kurma şansı olduğunu gösteriyor.
Miçotakis Önde, Çipras’ın Da Şansı Var!
Bir önceki hükümeti kuran ve sonucunda birçok noktadan eleştiri alan SYRZIA; destekçilerini kaybetmeme başarısını gösterdi ve yine hükümet kurmak için iddialı bir konuma geldi. Sol ağırlıklı bir yapısı olan SYRZIA’nın; bu seçimlerden sonra sol partilerle ittifak kurma ihtimali yüksek görülüyor. PASOK’un 10,5, komünist KKE’nin yüzde 5 ve aşırı solcu MeRA25’in yüzde 3 seviyesinde olması; SYRZIA için de hükümet kurma ihtimalini güçlendiriyor. Ancak Miçotakis’in PASOK veya başka bir oluşumu ikna etmesi halinde, Çipras’ın ikinci kez başbakan olma ihtimali ortadan kalkabilir.
Sol seçmen ve milliyetçi seçmen ağırlıklı bir profilde olan Yunanistan; seçimler öncesinde uygulanacak politikaların da etkisiyle başbakan değişikli sonucuyla karşılaşabilir. Ancak Yeni Demokrasi’nin öne çıkması sonucu da, kamuoyu nezdinde beklenen olasılıklardan biri konumunda.