YSK, yurt dışı oyları konusunda bir karar aldı

YSK, ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere'de oy verme süresini uzatarak 20 - 24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılmasına karar verdi.

ysk yurt disi habermeydan

YSK, yurt dışı oy konusunda bir karar aldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tur oylaması için ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de oy verme süresini uzatma kararı aldı.

Gelen bilgilere göre, bugünkü toplantısında YSK, AK Parti ve CHP’nin ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’deki oy verme süresinin iki gün olarak belirlenmesinin uzatılması taleplerini ele aldı.

YSK, yapılan başvuruları değerlendirdikten sonra, söz konusu ülkelerdeki oy verme süresini 20-24 Mayıs olarak belirlemeye karar verdi.

YSK Başkanı Ahmet Yener, Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi’nde hiçbir adayın seçilme yeterliliğini kazanmadığını ve daha önceden duyurulan Seçim Takvimi’ne göre 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

YSK’nın aktardığı bilgilere göre, ikinci tur oylaması için gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başlayacak ve yurt dışında oy verme işlemi 24 Mayıs’ta sona erecekti. Seçim günü Türkiye’de ve gümrük kapılarında son gün olarak 28 Mayıs olarak belirlenmişti.

Ancak Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Türkiye’de ikinci tura kalan Cumhurbaşkanı seçimi için ABD’de bu hafta sonu 2 gün boyunca tekrar oy kullanılabileceğini duyurmuştu.

Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu ABD’de sadece 20-21 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecektir” ifadesine yer verildiği belirtilmiştir.

Açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) resmi kararına göre yurt dışında seçmen kaydı bulunan vatandaşların, başkent Washington’daki büyükelçilik ile New York, Boston, Miami, Houston, Chicago ve Los Angeles’taki başkonsolosluklarda kurulacak sandıklarda belirtilen tarihlerde yerel saatle 08.00 – 22.00 arasında oy kullanabilecekleri ifade edilmiştir. Ayrıca açıklamada, ilk tur seçimlerinde olduğu gibi, New York Başkonsolosluğuna bağlı Long Island ve South Jersey’de yine aynı tarih ve saatlerde oy kullanılabileceği bildirilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ABD Temsilcisi Yurter Özcan, oy kullanma süresinin bazı ülkelerde kısaltılmasına tepki göstermiş ve Japonya’da da benzer bir karar alındığını belirtmişti.

Özcan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün YSK’ya itirazımızı yapıyoruz, gelişmeleri size bildireceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Daha önce Yurter Özcan, kendilerine oy kullanma süresinin 5 gün olarak belirtildiğini ve sandık görevlileri ile müşahitlerin buna göre hazırlandığını ifade ederek, “Seçim başlamadan önce ikinci tura kalması halinde, ABD’de oy kullanma süresinin 5 gün olacağı bize iletilmişti. Dün akşama kadar Washington Büyükelçilik ve Konsoloslukların web sitelerinde de 5 gün yazılıydı. Dün YSK bunu değiştirdi ve 2 güne indirdi” şeklinde konuşmuştu. Özcan ayrıca, ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Japonya gibi ülkelerde Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin yüksek oy aldığı bölgeler için de benzer bir yöntemin kullanıldığını belirtmişti.

Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak konuyla ilgili açıklama yapmış ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde basına açıklama yapmıştı.

Erkek, “Kuruma bir başvuru yaptık. Kurul, bu başvuruyu alacak ve kararını verecek. Maç devam ederken kurallar değiştirilmez. Daha önce YSK’nın 16 Mart tarihinde aldığı karar gereği ikinci tura kalması halinde yurtdışındaki oy kullanma tarihleri 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak dün akşam alınan bir kararla bazı ülkelerde bu süre 2 güne indirildi. Burada asıl önemli olan seçmenin oy kullanmasını sağlamaktır. Daraltmak yerine genişletmek gerekmektedir. Bu nedenle başvurumuzu yaptık. En doğru kararın verileceğine inanıyoruz” şeklinde konuşmuştu.

AK Parti de sandık sayısının artırılması talebiyle YSK’ya başvuruda bulunduğunu duyurmuştu.

Exit mobile version