Yargıtay’ın Osman Kavala kararı Avrupa’da tepki çekti

Yargıtay'ın 3. Ceza Dairesi tarafından Gezi Parkı davasında 8 kişinin yargılandığı duruşmada, iş insanı Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onaylaması, Avrupa'dan ardışık tepkilere yol açtı.

osman kavala habermeydan

Yargıtay’ın Osman Kavala kararı Avrupa’da tepki çekti.

Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında 8 kişinin yargılandığı duruşmada, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onayladı.

Bu karar, Avrupalı yetkililer ve insan hakları aktivistleri tarafından kınandı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, bu kararın Türk yargısının uluslararası ve Avrupa standartlarına bağlılığına yönelik endişeleri artırdığını ve Türkiye’nin demokratik standartlara uyması gerektiğini vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olarak yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirtti ve Osman Kavala’nın hapsedilmesinin insan hakları ve hukukun üstünlüğü açısından olumsuz bir sinyal olduğunu ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü, bu kararı siyasi amaçlı ve bağımsız sesleri bastırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Avrupa Kampanyalar Direktörü Ruth Tanner ise bu kararın insan haklarına siyasi motivasyonla zarar veren bir darbe olduğunu ve savcılık makamlarının suçlamaları kanıtlayacak delil sunamadığını göz önünde bulundurarak temyiz mahkemesinin kararının mantığa aykırı olduğunu ifade etti.

Exit mobile version