Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarının dönüş tarihleri belli oldu

Boeing mekiğinin arızalanması nedeniyle uzay istasyonunda mahsur kalan iki NASA astronotunun dönüş tarihi belirlendi. Boeing, astronotları taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran’da fırlatmış ancak uzay aracındaki arıza nedeniyle astronotlar geri dönememişti. NASA, astronotların uzay istasyonunda önümüzdeki yıl şubat ayına kadar mahsur kalacağını açıkladı. Bu durum, 1 hafta sürmesi planlanan test uçuşunun 8 aydan fazla süreceği anlamına geliyor.

nasa da uzay habermeydan

Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarının dönüş tarihleri belli oldu.

Boeing, 2 astronotu taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran’da fırlatmış, ancak uzay aracındaki arıza nedeniyle astronotlar geri dönememişti. NASA, astronotların önümüzdeki yıl Şubat ayına kadar uzayda mahsur kalacağını açıkladı. Yaklaşık 2 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan astronotlar, Boeing’in arızalı kapsülüyle Dünya‘ya dönüşlerinin çok riskli olduğunu belirledikten sonra, SpaceX kapsülüyle geri dönmek üzere bekleyecek. Bu durum, 1 hafta sürmesi gereken test uçuşunun 8 aydan fazla süreceği anlamına geliyor.

Tecrübeli pilotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, hazirandan beri uzayda mahsur durumda. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu kararın güvenliğe yönelik bir taahhüt olduğunu belirtirken, Yönetici Yardımcısı Jim Free, kararın zor fakat doğru olduğunu vurguladı. Boeing, mürettebatın güvenliğine öncelik verdiklerini ve uzay aracını güvenli bir dönüş için hazırladıklarını açıkladı.

Starliner mekiğinin Eylül başında otomatik pilotla New Mexico çölüne iniş yapması bekleniyor. Uzayda geçirilen her gün, mikro yer çekimi ve uzay radyasyonunun sağlıkları üzerindeki olumsuz etkilerini artırıyor. NASA yetkilileri, astronotların bu zor koşullara rağmen memnun olduklarını ifade etse de, uzun süreli uzay görevlerinin kemik yoğunluğu kaybı, kas atrofisi, radyasyon maruziyeti ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Williams ve Wilmore’un sağlık risklerinin arttığı belirtiliyor, ancak bu süre, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirilen en uzun süre olmayacak.

Exit mobile version