Ukrayna’nın Eurovision Şampiyonu, Rusya’nın Aranan Suçlular Listesinde!

2016'da Ukrayna'yı Eurovision'da zirveye taşıyan Jamala, Rusya'nın aranan suçlular listesine eklendi.

jamala 1

Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden Ukrayna – Rusya Savaşı, bölgede yaşayan milyonlarca insanın hayatını derinden etkiledi. Bir yılı aşan süredir devam eden çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti. Uzun bir süredir ateşkes girişimlerinin de olmaması, özellikle de Ukrayna’da ülke halkının tedirginliğini de arttırmakta. Ukrayna’da sınır bölgelerinde yaşayan birçok insan Polonya ve Macaristan gibi ülkelere göç ederken, birçok Ukrayna ve Rusya vatandaşı da savaş süreciyle birlikte Türkiye’ye göç etmek durumunda kaldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıyla birlikte bugüne dek uzanan savaş, her iki ülkeden binlerce insanın Türkiye’de ikamet etmesini de beraberinde getirdi. 2016 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nı Ukrayna adına kazanan Jamala da, Türkiye’ye göç eden Ukrayna vatandaşlarından biri. Kırım’da yaşayan Tatar topluluğundan olduğu bilinen ünlü şarkıcı, Rus medyasında yayımlanan bir habere göre devletin “aranan suçlular” listesine eklendi. Rus medyası, İçişleri Bakanlığı’nın Ceza Kanunu’nda yaptığı bir düzenleme sonucunda Jamala’nın da arananlar listesine dahil edildiğini belirtmekte.

Tam adı Susana Cemaleddinova olan ünlü şarkıcı, Nisan 2022’den bu yana Türkiye’de ikamet ediyor. Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte, doğduğu bölgelere girme hakkı elinden alındı. Türkiye’ye geldiği tarihlerde 50 yıl boyunca Rusya’ya girmesi yasaklanan Jamala, bu kararla birlikte Kırım’a dönme hakkını kaybetmiş oldu. Rus askeri kaynaklarının aktardığı bilgilerde ise, Jamala’nın Rus ordusu hakkında yalan haber yayması ihtimali üzerine suçluların listesine alındığı söylenmekte. Başarılı şarkıcının savaş koşulları nedeniyle Ukrayna’ya da dönemediği biliniyor.

2016’da Ukrayna’yı Eurovision’da temsil eden Jamala, Kırım’daki Tatar halkının uğradığı sürgünü konu alan 1944 isimli şarkıyla birincilik ödülünü almıştı. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın şiddetinin artması, Jamala’nın ülkesinden ayrılmasına yol açtı. Geçtiğimiz yıldan bu yana eşi ve çocuklarıyla birlikte Türkiye’de yaşayan Jamala, bu süreç içerisinde savaş döneminde başından geçenleri ülkemiz basınıyla da paylaşmıştı.

Türkiye’ye mülteci olarak sığınacağını geçmişteki hayatı boyunca düşünemeyeceğini belirten Jamala, 24 Şubat 2022’den bu yana bomba saldırılarının etkilerini yaşadıklarını söyledi. Bomba sesleriyle uyandıkları o günden bu yana hayatlarının tamamen değiştiğini dile getiren ünlü isim, uzun bir süre sığınaklarda yaşamanın oldukça zor bir durum olduğunu da aktarmıştı. Savaşın ilk dönemlerinde Batı Ukrayna’ya taşındıklarını söyleyen Jamala, sonraki süreçte ise soluğu Türkiye’de aldıklarını ve burada mutlu olduklarını ifade etti.

Exit mobile version