Ukrayna’nın ateşkes açıklamasına Rusya’dan ilk cevap geldi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya sunduğu “30 günlük acil ateşkes” teklifine ilişkin bilgilendirme beklediklerini belirtti.
ABD’nin Ateşkes Teklifi ve Rusya’nın Yanıtı
Başkent Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’un, ateşkes teklifi konusunda kendilerini bilgilendireceklerini söyledi. Peskov, “Biraz acele ediyorsunuz. Biz acele etmek istemiyoruz. ABD tarafını dinledikten sonra yorum yapacağız.” ifadelerini kullandı.
ABD-Rusya Görüşmesi Planlanıyor
Peskov, ABD ile yakın zamanda bir görüşme planlandığını belirtti ancak görüşmenin kimler arasında gerçekleşeceği konusunda bilgi vermedi.
Putin ve Trump Görüşmesi Gündemde
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ABD ile nadir toprak elementleri konusunda işbirliği yapılabileceğini belirttiğini hatırlatan Peskov, bu konuda henüz resmi bir istişare sürecinin başlamadığını aktardı. Ayrıca, Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir görüşme ihtimaline ilişkin, “Böyle bir ihtiyaç doğarsa hızlıca organize edilecektir.” dedi.
Rus Ordusunun Son Durumu
Rus ordusunun Kursk bölgesindeki ilerleyişine de değinen Peskov, birliklerin başarılı şekilde ilerlediğini ve militanların kontrolündeki bazı bölgelerin ele geçirildiğini söyledi.
ABD ve Ukrayna Arasındaki Anlaşma
ABD’nin sunduğu geçici ateşkes teklifini Ukrayna’nın kabul etmeye hazır olduğunu belirten Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ateşkesin Karadeniz dahil tüm cephe hattında füze, drone ve bomba saldırılarının durmasını kapsadığını ifade etti.
Bunun yanı sıra ABD, Ukrayna’ya yönelik istihbarat paylaşımındaki duraklamayı kaldıracağını ve güvenlik yardımını yeniden başlatacağını duyurdu. Taraflar ayrıca Ukrayna’nın kritik mineral kaynaklarını geliştirmeye yönelik kapsamlı bir anlaşmayı sonuçlandırma konusunda mutabık kaldı.
İnsani Yardım ve Esir Değişimi
Barış sürecinin bir parçası olarak, savaş esirlerinin değişimi, sivil tutukluların serbest bırakılması ve zorla götürülen Ukraynalı çocukların geri getirilmesi gibi insani yardım konularının öncelikli olduğu vurgulandı.