2022 yılının ilk aylarında başlayan Ukrayna – Rusya savaşı, tüm Dünya‘daki dengeleri değiştirdi. Birçok firma Rusya’yla çalışmama kararı alırken, Rusya’nın uyguladığı ambargo nedeniyle Avrupa ülkelerinde enerji krizinin baş gösterdiği görüldü. Bu süreçte birçok Rus firması ise, merkezlerini Rusya veya Avrupa’da istenmedikleri yerlerden taşımak durumunda kaldı. Savaşın sahaya indiği Şubat ayından bu yana Rus sermayesinin hareketliliği gözlemlenirken, bu hareketin merkezlerinden birinin Türkiye olduğu tespit edildi.
Ocak ayından Ağustos ayına kadar gelen süreçte, ülkemizde toplamda 86 bin 500 sermaye şirketi açıldığı belirlendi. Bu firmalardan 14 bin 90’ının yabancı menşeili olduğu da, ekonomi alanında önde gelen isimlerin verdiği bilgilerde yer aldı. Yabancı sermayeli şirketler sıralamasında ilk olarak İran görülmekte. 874 İran sermayeli firma, Türkiye’de faaliyete geçti. İran’ı takip eden Rusya ise, 729 şirket açılışı yaparak Türkiye’deki piyasasını genişletti. Normal dönemde ilk 10 sıranın alt bölgelerinde yer aldığı tespit edilen Rusya’nın, bu yıl oluşan savaş koşulları sebebiyle Türkiye’deki pazar payını arttırdığı gözlemlendi.
2021’de 177 Rus firması Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştı. 2020’de ise bu sayının 115 olduğu biliniyor. Bu rakamların 700’leri aşması, Rus sermayesinin etkisinin ani bir biçimde ülkeye giriş yaptığını gösteriyor. Yılın geri kalan bölümlerinde İran’ı dahi geçme ihtimali bulunan Rusya sermayesi girişinin; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin arasındaki anlaşmalarla birlikte katlanarak artacağı öngörülüyor. Açılan Rus sermayeli firmaların, kendi içlerinde olan ortaklık yapılarındaki toplam oranı ise %90 seviyesinde.
Rus Sermayesi Konut Piyasasında Da Etkili!
Rusya menşeili şirket açılma oranlarının; son 8 ayın rakamları ele alındığında, bir önceki yılın 4 kat daha fazla olduğunu görmek mümkün. Ukrayna – Rusya savaşıyla oluşan bu etki, ülkemizdeki popüler piyasalardan olan konut sektörüne de doğrudan etki yaptı. Konut alımında Rusya’yla birlikte, savaşın bir diğer tarafı olan Ukrayna’nın da pazar payının büyük bir artış gösterdiği tespit edildi. Bir önceki yılın Ocak – Eylül arası zaman diliminde, Rus ve Ukraynalı yatırımcıların Türkiye’de aldıkları konut sayısı 3 bin 905 olarak belirlendi. Toplamda yabancı sermayeye satılan konutların yüzde 10’unu oluşturan bu oran, bu yıl itibarıyla artı yönde güncellendi.
Bu yılın Eylül ayına kadar gelinen döneminde toplamda 11 bin 86 konut alımı yapan Rus ve Ukraynalılar; pazardaki paylarını yüzde 22’ye çıkardı. Yabancı uyruklu konut alıcılarında Rus vatandaşlarının etkisi çok daha net bir biçimde görülmekte. Bir önceki yıla oranla yüzde 200 artış gösteren Rus sermayesinin konut piyasasına girişi, konut alımı sıralamasında da kendisini gösteriyor.
Konut alan yabancı uyruklu yatırımcılar sıralamasında Ruslar birinci sırayı aldı. İkinci sıra ise, yine büyük bir artış ivmesi yakalayan Ukraynalı vatandaşların oldu. Savaştaki iki ülkenin ardından; Körfez ülkeleri olarak bilinen Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez’de yer alan ülkeler geldi. Avrupa’dan listeye giriş yapan ülkeler ise İngiltere, Almanya ve Belçika gibi ülkeler oldu.