Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi, İsrail Cumhurbaşkanı’na Güven Mektubu Sundu!

Uzun bir sürenin ardından İsrail'deki ilk Türkiye Büyükelçisi olan Şakir Özkan Torunlar, Cumhurbaşkanı Herzog'a güven mektubunu sundu.

tur isr

Geride bıraktığımız 2022 yılının en önemli gelişmelerinden biri, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması olmuştu. Diplomatik süreçleri yeniden büyükelçi seviyesinde kurma kararı alan iki ülke; Tel Aviv ve Ankara’a uzun yıllar sonra büyükelçi ataması gerçekleştirmişti. Gelişen ilişkilerin sembolü niteliğinde bir buluşmayla göreve resmen başlayan Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar; İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la ilk resmi toplantısını gerçekleştirdi. Bu tarihi toplantının ardından Torunlar ve Herzog; ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Torunlar, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Batı Kudüs’teki konutunda kabul edildi. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan törende; Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar tarafından Cumhurbaşkanı Herzog’a güven mektubu sunuldu. Mektubu kabul eden Herzog ve takdim eden Torunlar; tören sonrasında ise basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İki ülkenin yeniden ilişki kurmasının önemine değinen Büyükelçi ve Cumhurbaşkanı; ilerleyen yıllarda bu törenin öneminden çokça bahsedileceğini dile getirdi.

“Erdoğan Da İsrail – Türkiye İlişkilerini Önemsiyor!”

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog; yeniden kurulan İsrail – Türkiye ilişkisinin kendileri için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Aynı durumun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de geçerli olduğunu belirten Herzog; özel görüşmelerde ve basın açıklamalarında da mevkidaşının kendisiyle aynı fikirde olmasından ötürü mutlu olduğunu dile getirdi. Bu törenle birlikte İsrail ile Türkiye arasındaki ortaklığın resmiyet kazandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Herzog; ülkeler arasındaki bağların ve iş birliğinin derinleşmesi gerekliliğini savundu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da İsrail’de ağırlamak istediklerini belirtti.

Türkiye – İsrail İlişkileri Ne Durumda?

Filistin’de yaşanan olaylar ve büyükelçilik seviyesindeki krizler nedeniyle ortaya çıkan gerginlik; İsrail ve Türkiye arasında uzun yıllar boyunca diplomatik bağlantı kurulmasına engel olmuştu. Bu süre zarfında her iki tarafta da maslahatgüzar seviyesine indirilen temsil ölçeği; 2022 yılında atılan karşılıklı adımlarla birlikte geliştirildi. Bu süreç içerisinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği İsrail ziyareti; ikili ilişkiler konusundaki hükümet seviyesinde ilk adım olarak kayıtlara geçti. Sonraki tarihlerde ise İsrail’in o dönemki başbakanı Yair Lapid’in Türkiye’yi ziyaret ettiği görülmüştü.

Mayıs ve Haziran aylarında yapılan bu diplomatik temaslar; 17 Ağustos 2022’deki büyükelçi atama kararlarını beraberinde getirdi. Hem Türkiye hem de İsrail tarafından karşılıklı gelen bu karar, dün yapılan törenle resmiyete dökülmüş oldu.

Exit mobile version