Türkiye, Rutte kararını verdi ve Ankara NATO üyelerine bildirdi.
Yeryüzünün en büyük savunma ittifakı olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), yeni Genel Sekreterini belirlemeye hazırlanıyor. Mevcut Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in görev süresi, iki kez uzatılmasına rağmen 1 Ekim 2024’te sona eriyor. Stoltenberg’in yerine geçmek için aday olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin yanı sıra, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Ioannis ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas da yarışta adı geçen isimler arasında bulunuyor.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin desteklediği Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin arkasındaki ülkelerin sayısı 30’a yaklaşırken, 32 üyeli NATO’nun dikkati uzun süredir Ankara’da bulunuyordu.
Türkiye’nin NATO Genel Sekreterinin belirlenmesindeki kararı hayati önem taşıyordu. Çünkü, ittifakın tüm üyelerinin yeni Genel Sekreterin atanması konusunda oy birliği sağlaması gerekiyordu.
Temmuz 2023’te Hollanda siyasetinden ayrılacağını duyuran Mark Rutte, geçtiğimiz hafta İstanbul’u ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Rutte, ortak basın toplantısında Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını belirtti. Rutte, “Türkiye jeopolitik bir aktör. Türkiye’nin bölgede büyük etkisi var” dedi.
Hollandalı siyasetçi, Türkiye’nin ABD’nin ardından NATO içindeki en büyük ikinci askeri güç olduğunu hatırlatarak, “Bütün bu bölgede ve transatlantik ilişkilerin istikrarı için NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Ankara’nın tavrı bugün netleşti ve Türkiye’nin Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin adaylığına destek vereceği NATO üyelerine bildirildi.
Mark Rutte’nin NATO Genel Sekreteri olabilmesi için ikna etmesi gereken üç ülke daha bulunuyor: Macaristan, Slovakya ve Romanya.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, NATO için önemli bir dönemeç oldu ve NATO, ‘beyin ölümü’ olarak nitelendirilen bir dönemden güçlü bir şekilde döndü.
Savaşın 27. ayında Rus lider Vladimir Putin’in öngördüğünün aksine, NATO’ya iki yeni üye daha katıldı: Finlandiya ve İsveç. Özellikle İsveç’in NATO’ya katılımında Türkiye’nin belirleyici bir rol oynadığı belirtildi. Türkiye, İsveç’ten yeni terörle mücadele yasalarını hayata geçirmesini talep etti. Türkiye ve İsveç arasındaki müzakerelerde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in aktif bir rol oynadığı belirtildi.
Jens Stoltenberg’in yerine geçecek isim, Ukrayna’ya verilecek destek gibi sıcak gündemlerle göreve başlayacak. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan NATO’ya Türkiye ve komşusu Yunanistan 1952’de katıldı.
NATO’nun beşinci maddesi, üyelere bir güvenlik şemsiyesi sağlar ve bir üye saldırıya uğradığında, diğer üyelerin tamamının yardım etme zorunluluğunu öngörür.