Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi dünya basınında!

Dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçları büyük ölçüde belirlendi. Sonuçlar, dünya basınında olduğu gibi ülkemizde de büyük yankı uyandırdı. Neredeyse tüm gazeteler, seçimlerin ikinci tura kalacağını ve yüksek bir katılımın gerçekleştiğini vurgulayarak haberlerini duyurdular.

dunya secim habermeydan

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi dünya basınında yerini aldı.

Tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde yüksek bir katılım yaşandı ve uluslararası haber ajansları gelişmeleri anbean paylaştı. Amerikan gazetesi The Washington Post, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasına değinerek, Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışın başabaş geçtiğini belirtti. The New York Times ise Erdoğan’ın açıklamalarını öne çıkardı ve Cumhurbaşkanı’nın ikinci turda yarışmak için hazır olduğunu kaydetti. CNN International ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına geniş yer verdi ve “Türkiye’nin kritik seçimi 2. tura gidiyor” manşetini attı.

İngiliz medyası da seçimi yakından takip etti. BBC, “Çekişmeli bir yarışın ardından Türkiye muhtemelen ikinci tura gidiyor” başlığıyla haber yaptı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı yarışında ilk turda yeterli oyu alamadığına dikkat çekildi. Ayrıca, deprem bölgesinde Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın elde ettiği başarı da incelendi. Seçimler, The Guardian’da canlı güncellemelerle takip edildi. Seçmenlerin rekor katılımına dikkat çekildi ve Erdoğan’ın balkon konuşmasında söylediği “Açık ara lideriz” sözlerine yer verildi. Financial Times ise “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı için kıyasıya yarıştı” başlığını kullandı. İki adayın da ilk turda cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50’lik oy oranını geçemediği vurgulandı.

Çin haber ajansı Xinhua, Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının muhtemel olduğunu bildirdi. Haberde, oy sayımının devam ettiği ve adayların henüz seçilmek için gerekli yüzde 50 oy çoğunluğunu sağlayamadığı belirtildi. South China Morning Post gazetesi ise seçimlerle ilgili haberinde, “Türkiye, Erdoğan’ın önde götürdüğü seçimde tarihi ikinci tura hazırlanıyor” başlığına yer verdi. Japonya basınında da geniş yankı bulan seçimlerle ilgili haberlerde, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de muhalefet adayı Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50 oy barajını aşamadığı ve ikinci turda yarışacakları belirtildi. Nikkei Asia ve Yomiuri Shimbun gazeteleri de seçimlerin ikinci tura kalacağını bildirdi.

Exit mobile version