Trump ve Putin, Ukrayna konusunda görüşmek üzere Suudi Arabistan’da buluşacak.
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından, iki ülkenin Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek amacıyla “derhal” müzakerelere başlayacağını duyurdu. Trump, liderlerin “yakın işbirliği” yapma konusunda anlaştığını ve görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, savaşın durması gerektiğini belirterek, “Daha fazla insan ölmemeli!” diyerek taraflara çağrıda bulundu.
Kremlin, telefon görüşmesinin yaklaşık 90 dakika sürdüğünü ve bu görüşmenin, Moskova ile Washington arasında 2022’den sonra yapılan en uzun resmi görüşme olduğunu açıkladı. Beyaz Saray, Putin ve Trump’ın önümüzdeki haftalarda Suudi Arabistan’da bir araya geleceğini belirtti. Görüşmelere Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ev sahipliği yapacak.
Trump’ın Putin ile görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile iletişim kurmaması dikkat çekti. Zelenskiy, Ukrayna’nın masada olmadığı bir barış anlaşmasının felaket olacağını belirtmişti. Ancak Trump, Ukrayna’nın savaşın barış görüşmelerine dahil olmamasını tercih edebilir. ABD yetkilileri, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda bir taahhüt beklememesi gerektiğini belirtti.
Rusya, müzakerelere başlamadan önce NATO’nun Doğu Avrupa’daki askeri varlığını geri çekmesini ve Ukrayna’nın Rusya tarafından ilhak edilen dört bölgeyi tanımasını talep ediyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, liderlerin ülkelerinin birlikte çalışmasının zamanının geldiğini belirtti ve barış görüşmelerinin “çatışmanın kökenine dair meseleleri de içermesi gerektiğini” vurguladı. Peskov, Putin’in Trump’ı Moskova’ya davet ettiğini ve ABD ile karşılıklı çıkarlar doğrultusunda konuları ele almaya hazır olduklarını söyledi.
Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin “çok iyi geçtiğini” açıkladı. Ancak Trump’ın açıklamaları, Washington’un Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili müzakerelere Avrupa ülkelerini dahil etmeyeceğine dair endişeleri doğruladı. Almanya, Fransa ve İngiltere, Ukrayna’ya olan desteklerini artırmaya hazır olduklarını duyururken, Avrupa liderleri Ukrayna ve Avrupa’nın barış görüşmelerine katılması gerektiğini belirtti.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Ukrayna’da kalıcı bir barışın “güçlü güvenlik garantileri” içermesi gerektiğini söyledi ve Washington’un Ukrayna’nın NATO üyeliğini “gerçekçi bir seçenek” olarak görmediğini vurguladı. ABD’nin, savaş sonrası Ukrayna’da Avrupa ve Avrupa dışından birliklerin konuşlandırılmasını destekleyeceğini ancak ABD askerlerinin bu sürece dahil olmayacağını ifade etti.
Trump, müzakerelerin ilk aşamasının telefonla yapılacağını ancak en az üç yüz yüze görüşme yapılacağını belirtti. Trump, “Önce Suudi Arabistan’da buluşacağız, orada ilerleme kaydedebilir miyiz, göreceğiz. Ben sadece barışı sağlamaya çalışıyorum, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorum” dedi.