TikTok’un kurucusu, Çin’in en zengin kişisi unvanını kazandı.
Hurun Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Çin zenginler listesine göre, Zhang Yiming’in serveti şu anda 49,3 milyar dolar (bugünün kuruyla yaklaşık 1 katrilyon 689 trilyon 979 milyar Türk Lirası) olarak belirlenmiştir. Bu rakam, 2023’teki servetine oranla %43 daha fazla bir artış göstermektedir. 41 yaşındaki Yiming, 2021’de TikTok’un sahibi ByteDance’teki görevinden istifa etmesine rağmen, hala şirketin yaklaşık %20’sine sahiptir. TikTok, bazı ülkelerde Çin devletiyle olan bağları konusunda endişelere yol açmasına rağmen, dünya genelinde en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olmayı sürdürüyor.
Her iki şirket de Çin hükümetinden bağımsız oldukları konusunda ısrar etse de, ABD, ByteDance platformunu satmadığı takdirde Ocak 2025’te TikTok’u yasaklama planları yapmaktadır. ABD’deki bu baskılara rağmen, ByteDance’in küresel kârı geçen yıl %60 artış göstererek Zhang Yiming’in kişisel servetini artırmıştır.
Hurun Araştırma Enstitüsü Direktörü Rupert Hoogewerf, “Zhang Yiming, Çin’de yalnızca 26 yıl içinde sahip olduğumuz 18. yeni ‘en zengin’ kişidir,” derken, “ABD’de ise sadece dört kişi bu unvanı taşıyor: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos ve Elon Musk. Bu durum, Çin ekonomisinin dinamizminin bir göstergesidir,” açıklamasında bulundu. Zhang, listede yalnızca Çin’in dev teknoloji sektörünün temsilcisi değil; teknoloji devi Tencent’in CEO’su Pony Ma, 57,5 milyar dolarlık tahmini kişisel servetiyle üçüncü sırada yer alıyor.
Ancak bu kişilerin servetleri sadece şirketlerinin başarılarıyla değil, aynı zamanda Çin ekonomisinin zorlandığı bir yılda rakiplerine kıyasla daha iyi bir dayanıklılık göstermeleriyle de açıklanmaktadır.
Xiaomi Yükselişte
Listedeki veriler, Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri için olumlu bir yılı işaret ederken, yeşil enerji pazarının zorlandığını gösteriyor. Hurun Araştırma Enstitüsü, “Güneş paneli, lityum pil ve elektrikli araç üreticileri, yoğun rekabet ve aşırı arz nedeniyle zorlu bir yıl geçirdi,” yorumunu yaptı. Ayrıca, “Güneş paneli üreticilerinin serveti 2021 zirvesinden itibaren %80’e kadar düşerken, pil ve elektrikli otomobil üreticileri sırasıyla yarı yarıya ve dörtte bir oranında kayıplar yaşadı,” ifadelerine yer verdi.