Tarihte bir ilk: Kuzey Kore, Güney Kore’yi düşman devlet ilan etti

Kuzey Kore, anayasasında yapılan bir değişiklikle Güney Kore'yi tarihte ilk kez açıkça "düşman devlet" olarak tanımladı. Son günlerde, iki ülkeyi birbirine bağlayan yolları patlatan Kuzey Kore, ulaşım hatlarının büyük bir kısmını tahrip etmişti.

kuzey kore guney kore habermeydan

Kuzey Kore, Güney Kore’yi düşman devlet ilan etti.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) bildirdiğine göre, Kuzey Kore, bölgede gerilimi artıracak bir anayasa değişikliği gerçekleştirdi. Yapılan değişiklikle Güney Kore, tarihte ilk kez “açık bir şekilde düşman devlet” olarak tanımlandı.

15 Ekim’de, Koreleri birbirine bağlayan yolların bir kısmının patlatılmasının sebebi de haberde vurgulandı; bu eylemin, anayasa değişikliği çerçevesinde “kaçınılmaz ve meşru” tedbirler olduğu ifade edildi.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pyongyang’ın güney sınırlarını “kalıcı olarak güçlendirmek için önlemler almayı sürdüreceği” belirtildi. Güney Kore Birleşme Bakanlığı ise bu “düşman devlet” tanımını kınayarak, Kuzey’in provokasyonlarına güçlü bir şekilde karşılık verileceğini duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ocakta Güney Kore’yi “değişmez baş düşman” olarak tanımlamak için anayasanın yeniden yazılması çağrısında bulunmuştu. Kim, Güney Kore ile ABD’yi askeri tatbikatlar düzenleyerek ve stratejik varlıklar konuşlatarak Kore Yarımadası’nı olası bir savaş bölgesine dönüştürmekle suçlayarak, birleşme arayışının “imkansız” olduğunu vurgulamıştı.

Exit mobile version