Suudi Arabistan ve Suriye, temsilciliklerini açmaya hazırlanıyor

Geçtiğimiz ay, dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleşen ilk resmi ziyaretin gerçekleştiği Riyad-Şam hattında, 11 yıllık bir aranın ardından iki ülke arasında karşılıklı olarak diplomatik temsilciliklerin açılması kararı alındı.

arabistan suriye habermeydan

Suudi Arabistan ve Suriye, 11 yıllık aranın ardından karşılıklı olarak diplomatik temsilciliklerini açacaklarını duyurdular. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, başkent Şam’daki diplomatik temsilciliğinin faaliyetlerine yeniden başlayacaklarını açıkladı. Ardından da Suriye resmi haber ajansı SANA, Beşar Esad hükümetinin aynı niyeti taşıdığı ifade eden bir haber yayınladı. Geçtiğimiz Pazar günü, yıllarca süren iç savaş sırasında uluslararası olarak tecrit edilen Suriye, yeniden Arap Birliği’ne dahil edildi.

Suudi Arabistan hükümeti, ilişkilerin yeniden kurulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Şam ile “ortak bir Arap yaklaşımı” geliştirmek için çaba göstereceklerini belirtti. Ancak bu açıklama, Suriye muhalefetinden tepkiyle karşılandı. Suriye muhalefetinin Katar’daki temsilcilerinden Bilal Turkia, “İşlenen suçlar Arap ülkelerinin masasına dönüşle ödüllendirilmez” açıklamasını yaptı.

Geçen ay, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, resmi bir ziyaret için Suudi Arabistan’a gitmişti. Bu, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Şam’dan Riyad’a dışişleri bakanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olarak kaydedilmişti. Ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, iki hafta sonra Şam’a iade-i ziyaret yapmış ve Beşar Esad ile bir araya gelmişti.

Exit mobile version