Suudi Arabistan, Hac Kısıtlamalarını Kaldırdı!

Pandemi sebebiyle hac kotalarını kısıtlayan Suudi Arabistan, bu yıl itibarıyla kısıtlamaları kaldırdı.

hac 01

2020’den bu yana tüm Dünya‘da etkisini gösteren pandemi; İslamiyet’in en önemli ibadetlerinden hac vazifesine de doğrudan etki etti. Suudi Arabistan devletinin 2020’den bu yana kısıtlamalarla sürdürdüğü hac faaliyetleri; pandemi sürecindeki ölüm oranlarının minimum seviyede tutulmasını sağladı. Ancak binlerce Müslüman’ın hayalini kurduğu hac ibadeti; bu süre zarfında çok az insanın yapabildiği bir ibadet haline geldi. Covid-19 salgınında rakamların düşmesi ve pandemi statüsünden çıkması; Suudi Arabistan’ın pandemi tedbirlerini hac lehinde de kaldırmasını sağladı.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia; 2023 itibarıyla yapılacak hac turizmiyle ilgili “Rahman’ın Misafirlerine Hizmette Kalite ve Rekabetçilik: Gelecek Vizyonu” isimli konferansta konuştu. Cidde’de yapılan Expo Hac 2023 isimli etkinlikte bu konferans veren Bakan er-Rabia; pandemi nedeniyle getirilen yaş ve sayı kısıtlamasının, 2023’teki hac vazifesinde kaldırılmış olacağını söyledi. Kararı tüm İslam alemi adına bir müjde olarak yorumlayan er-Rabia; bu kararla birlikte ülkenin tanıtımı için de yatırımlar yapacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de hac ibadetiyle ve umre seyahatleriyle alakalı konferans veren Tevfik er-Rabia; yeni yılla birlikte kutsal vazifesini yerine getirecekler için tüm şartları hazırladıklarını da aktarmıştı. O dönemde ülkemizdeki seyahat firmaları ve Suudi menşeili internet platformu aracılığıyla vize kolaylığı sağlanacağını da duyuran er-Rabia; Türkiye’den hac vazifesi için gelecek vatandaşların mağdur edilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtmişti.

2020’de pandemi kısıtlamalarıyla geçen Kurban Bayramı döneminden bu yana hac ve umre ibadetlerinde kısıtlamalar getiren Suudi Arabistan yönetimi; Mekke’ye gelecek insan sayısını ve yaşlarını önemli ölçüde kontrol altında tuttu. Özellikle de yaşlılığında hac ibadetini yerine getirmeyi düşünen Türk kökenli Müslüman kitle; bu kısıtlamaların ardından hayallerine kavuşamamıştı. Yapılan düzenlemelerle birlikte; ülkemizdeki pek çok insan, hayalindeki hac ziyaretini tamamlama şansına erişebilecek.

Hac İçin Beklenen Sayı En Az 2 Milyon!

2019’daki Kurban Bayramı’nda rekor seviyeye ulaşan hac ibadeti, 2.5 milyon kişinin Suudi Arabistan’da günlerce konaklamasını sağlamıştı. 2020 Şubat itibarıyla tüm Dünya’da yayılan Covid-19 salgını ise, bu rakamların 3 yıl boyunca görülememesine neden olmuştu. 2020’de 10 bin ve 2021’de 60 bin gibi düşük rakamlarda tutulan hac ibadeti; 2022’de ise 1/3 oranına kadar yükseltildi. Bu sayede 899 bin seviyesini gören hacı sayısı, 2023 için beklenen haberin çıkmasında önayak olmuştu.

Tüm Dünya’daki Müslümanlar için toplanma alanı olan Kabe’nin tavafı ve daha pek çok zorunlulukla birlikte tamamlanan hac vazifesi; bu yıl itibarıyla tam kapasitesinde yapılmaya devam edecek.

Exit mobile version