Sudan’da yeni gelişme: Anlaşma duyuruldu ve 2 gün içinde başlayacak!

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) 4-11 Mayıs tarihleri arasında prensip olarak bir ateşkes için anlaştılar.

sudan anlasma habermeydan

Sudan’da yeni gelişme yaşandı.

Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalar sonucu, Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 7 günlük bir ateşkes prensibi üzerinde anlaşma sağlandı.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, SAF lideri ve Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile RSF lideri Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo ile telefonda görüşerek ateşkes prensibi üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarih ise 4 Mayıs olarak belirlendi.

Açıklamada ayrıca, Devlet Başkanı Mayardit’in tarafların seçtikleri herhangi bir yerde yapılacak barış görüşmelerine temsilci atamaları konusunda onay aldığı ve müzakerelere katılacak temsilcilerin belirlenmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Devlet Başkanı Mayardit’in görüşmede Sudan’ın başkenti Hartum’da hızla kötüleşen insani duruma dikkat çektiği ve el-Burhan ve Dagalo’ya bölgesel ve uluslararası ateşkes çağrılarına kulak vermeleri nedeniyle teşekkür ettiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Devlet Başkanı Mayardit’in, el-Burhan ve Dagalo’dan 7 günlük ateşkeste temsilci belirlemeleri ve barış müzakerelerinin başlaması için bir tarih önermeleri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, geçtiğimiz Pazar günü gece yarısından itibaren 25 Nisan’dan bu yana devam eden ateşkesin 72 saat daha uzatılması konusunda SAF ve RSF anlaşmıştı.

Sudan’da yaşanan çatışmalar, ülkede insani krizin daha da derinleşmesine neden olurken, bölge ülkeleri ve uluslararası toplum, taraflara ateşkes çağrıları yapmıştı. Bu ateşkes prensibi, çatışmaların sonlandırılması ve barış görüşmelerinin başlaması için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Sudan’da son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkede siyasi istikrarsızlık ve çatışmaların artmasına neden oldu. Bölgedeki tüm tarafların, ülkede barış ve istikrarın sağlanması için çaba göstermeleri gerekiyor.

Exit mobile version