Sudan ordusu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı HDK’dan geri aldı.
Sudan ordusunun, 23 aydan uzun bir süredir gündemde olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile Hartum’da devam eden çatışmalarda büyük bir zafer kazandığı bildirildi. Sudan Ordusu Sözcüsü Nebil Abdullah, ordunun, başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kontrolünü sağladığını açıkladı. Abdullah, ordunun Hartum’daki merkezdeki bölgelere ulaşarak “düşman” güçlerini ve teçhizatlarını imha ettiğini belirtti. Ayrıca, çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiği ifade edildi.
Sudan Hükümet Sözcüsünden Zafer Açıklaması
Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Halid el-İaysir, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “15 Nisan 2023 sabahından itibaren, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ulaşan kahraman askerlerimizin attığı her adım, gurur ve şanla dolu bir milletin tarihine yeni bir zafer sayfası eklemiştir” dedi. İaysir, sarayın bayrağının göndere çekildiğini ve zaferin devam edeceğini vurguladı.
Sudan’daki Çatışmaların Ardındaki Nedenler ve Sonuçlar
Sudan’daki çatışmalar, 15 Nisan 2023’te ordunun ve eski bağlısı olan HDK arasındaki askeri reform ve entegrasyon anlaşmazlıkları nedeniyle patlak vermişti. Birleşmiş Milletler’e göre, çatışmalar 20 binden fazla can kaybına ve büyük bir yerinden edilme krizine yol açtı. Ülkeden ayrılanların sayısı 3,5 milyonu geçerken, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi ve 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda.
Ordu, Saldırı Pozisyonuna Geçti
Sudan ordusu, 26 Eylül 2024’te başlattığı kara operasyonuyla savunma pozisyonundan saldırıya geçmişti. Hartum, Cezira, Beyaz Nil ve Kuzey Kurdufan eyaletlerinde ilerlemeler kaydeden ordu, şimdi de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçirerek büyük bir stratejik zafer elde etti.