Sri Lanka seçimlerinde Marksist lider Dissanayake sürprizi

Ekonomik krizin pençesindeki ülkede yapılan başkanlık seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre Anura Kumara Dissanayake oyların yaklaşık yarısını kazandı.

sri lanka habermeydan

Sri Lanka seçimlerinde Marksist lider Dissanayake sürprizi…

Sri Lanka’daki devlet başkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Marksist eğilimli milletvekili Anura Kumara Dissanayake yarışı açık farkla önde götürüyor. Sri Lanka Seçim Komisyonu’nun verilerine göre, ülkenin 2022’deki ağır ekonomik krizinden bu yana yapılan ilk devlet başkanlığı seçiminde, 55 yaşındaki Dissanayake, sayılan oyların yaklaşık yüzde 50’sini aldı.

Muhalefet lideri Sajith Premadasa yüzde 30 oyla ikinci, mevcut Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alıyor. Böylece, Dissanayake, Premadasa’ya karşı yaklaşık yüzde 20 farkla önde bulunuyor.

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Ali Sabry, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, halkın kararını verdiğini ve seçim sonuçlarının netleştiğini belirterek Dissanayake’yi tebrik etti.

Ülkede, 5 yıl için yeni devlet başkanını seçmek üzere oy kullanma hakkına sahip 17 milyondan fazla seçmen bulunuyor. Seçim güvenliği için dün akşam saat 22.00’den sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

EKONOMİK KRİZİN ARDINDAN TEMERRÜT

Sri Lanka’da uzun süredir devam eden ekonomik kriz, 2022 yılında zirveye ulaşmıştı. Mayıs 2022’de ülke dış borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düştü. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin ve Hindistan gibi ülkelerden büyük miktarda borç almak zorunda kaldı.

Enflasyonun yüzde 70’lere ulaştığı bu dönemde, dönemin devlet başkanına ve hükümete karşı “aragalaya” adı verilen geniş çaplı protestolar başlamıştı. 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, bu protestoların ardından 14 Temmuz 2022’de istifa ederek ülkeden ayrılmış, ardından eski Başbakan Wickremesinghe geçici devlet başkanı olarak göreve gelmişti.

Exit mobile version