Rusya, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilmek için ilk adımı atıyor.
Rusya’nın alt kanadı olan Duma, Moskova’nın Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması’nı (CTBT) onaylamaktan geri çekilme yolunda ilerleyen yasa tasarısını kabul etti. Yasa tasarısının ilk okumasında, 412 “evet” oyu alırken, karşı oy kullanan veya çekimser oy veren hiç üye bulunmadı. Tasarının yasalaşabilmesi için iki daha aşamalı oylama yapılması gerekecek.
Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, Salı günkü oturum başlamadan önce yaptığı açıklamada, “Ülkemizin güvenliğini sağlama amacıyla, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’nın onayını geri çekiyoruz.” dedi.
Volodin, Rusya’nın bu anlaşmayı 1996’da onayladığını, ancak Washington’un “küresel güvenlik meselelerine sorumsuz bir tutum sergilediği” için ABD’nin hala onaylamadığını söyledi.
Kremlin ise Rusya’nın bu anlaşmayı çok önce imzalayıp onayladığını ve ABD’nin bu anlaşmayı onaylamamış olmasını gerekçe olarak göstererek bu adımı attığını savunuyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın CTBT’yi onaylamaktan vazgeçmesinin Rusya’nın nükleer deneme yapma niyeti anlamına gelmediğini, ancak ABD’nin böyle bir adım atması durumunda bunu gerçekleştireceğini belirtmektedir.
CTBT’nin yürürlüğe girebilmesi için 8 ülkenin onayı gereklidir. Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması Örgütü (CTBTO), merkezi Viyana’da bulunur ve 19 Kasım 1996’da imzaya açılan CTBT’nin yürürlüğe girmesi için çalışmalar yürütmektedir.
CTBT’nin yürürlüğe girebilmesi için tüm ülkelerin antlaşmayı hem imzalamaları hem de meclislerinde onaylamaları gerekmektedir. Bu zamana kadar 185 ülke antlaşmayı imzalarken, 170 ülke tarafından onaylanmıştır.