Rusya, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan resmi olarak çekildi

Rusya, 1990 yılında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) resmi olarak çekildi.

rusya antlasma habermeydan

Rusya, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından tam 1 yıl sonra imzalanan ve bir dönüm noktası olarak kabul edilen Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) bugün resmi olarak çekildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın gece yarısı itibarıyla resmen sona erdiği ve artık “tarihi bir belge” haline geldiği vurgulandı. Açıklamada, “AKKA Antlaşması, Soğuk Savaş’ın sona erdiği ve iş birliği odaklı yeni bir küresel ve Avrupa güvenliği yapısının oluşturulabileceği bir dönemde imzalanmıştı” ifadesine yer verilerek, “Antlaşmanın resmi olarak korunması, Rusya’nın temel güvenlik çıkarları açısından kabul edilemez hale gelmiştir” denildi.

Rusya, ABD’nin NATO ittifakını genişletmesi ve antlaşmanın maddelerinin ülkenin ulusal çıkarlarına uymadığı gerekçesiyle çekilme kararı almıştı. Rusya’nın çekilme kararının ardından NATO, Rusya’nın Avrupa-Atlantik güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle kınamıştı.

Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması, 1990 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te NATO ve Varşova Paktı ülkeleri tarafından imzalanan bir anlaşma olup taraf ülkelerin konvansiyonel silah kullanımını sınırlamayı amaçlamaktaydı. Rusya, 2007 yılında antlaşmayı tek taraflı olarak askıya almış ve 2015 yılında aktif katılımını durdurmuştu. Rusya’nın parlamentosunun alt kanadı Duma, 16 Mayıs’ta antlaşmanın feshedilmesi yasasını kabul etmiş ve 29 Mayıs’ta Putin tarafından imzalanan bir kararname ile antlaşma feshedilmişti.

Exit mobile version