Rus uçakları ABD İHA’sı düşürdü

Rusya'ya ait savaş uçakları Karadeniz'de ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürdü.

Rus ucaklari ABD IHAsi dusurdu habermeydan

Rus uçakları ABD İHA’sı düşürdü. Karadeniz’de tansiyon yükseldi.

Pentagon, iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü açıkladı. ABD ordusu tarafından ‘pervasız’ olarak nitelendirilen olay şiddetle kınandı.

Yapılan açıklamada, “Sabah saat 7.30 sularında Rus Su-27’lerinden biri MQ-9’ın pervanesine çarptı. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27 uçağı düşüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9’un üzerine yakıt püskürttü ve önünde uçtu. Bu olay güvensiz ve gayri profesyonelliğin yanı sıra beceriksizliğin göstergesidir” denildi.ABD’nin Avrupa’daki ve Afrika’daki Hava Kuvvetleri Komutanı James Hecker yaptığı açıklamada, “MQ-9 uçağımız, bir Rus uçağı tarafından önlendiği sırada uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütüyordu” ifadelerini kullanarak, “Rus Su-27 uçaklarından biri MQ-9’un pervanesine çarptı ve ABD kuvvetlerinin MQ-9’u uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan birkaç kez önce, Su-27’ler pervasız, çevreye zararsız ve profesyonel olmayan bir şekilde MQ-9’un üzerine yakıt boşalttı ve önünde uçtu” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, ABD’nin Karadeniz üzerindeki uçuş ve operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Dünyanın diğer kısımlarında da ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına bağlı kalacaklarını belirten Kirby, uluslararası sularda ve hava sahasında gerçekleştirilecek herhangi bir eylem için Rusya’yı bilgilendirme zorunluluğunda olmadıklarını belirtti.Ayrıca, NATO’nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı Orgeneral Christopher G. Cavoli’nin NATO müttefiklerini bilgilendirdiği aktarıldı.

 

Exit mobile version