Paris’te Scooter Referandumu!

Fransa'nın başkenti Paris'te, elektrikli scooter kiralama hizmetlerinin devam edip etmemesi hakkında referandum yapılacak.

paris scooter 1

Fransa‘nın başkenti Paris’te, halkın çokça tartıştığı konulardan biri referanduma gidecek. Elektrikli scooter hizmetleriyle ilgili birçok şikayet aldıklarını belirten Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo; bu konuyla alakalı nihai kararı halkın alması gerektiğini ve bu nedenle de referanduma gitme kararını verdiklerini söyledi. Fransız medyasına açıklamalarda bulunan Hidalgo; elektrikli scooter kullanımının kendisi nezdinde de olumsuz yönde ilerlediğini, ancak kullanıcı sayısının fazlalığı sebebiyle halk kararına saygı duymaları gerektiğini ifade etti.

2 Nisan 2023 tarihinde Paris nezdinde referandum sandığı kurulacağını aktaran Paris Belediye Başkanı; şehirde yaşayan insanlara konu hakkında net bir soru sorulacağını belirtti. Başkan Hidalgo; bu sorunun “Serbest dolaşan kiralık scooterlara devam edelim mi, etmeyelim mi?” şeklinde olacağını duyurdu. Kendisinin de yasağa daha yakın görüşlerinin olduğunu söyleyen Hidalgo; özellikle de trafik içerisindeki elektrikli scooter kullanıcılarının, diğer trafik paydaşlarına çok az saygı duymasının bu görüşünde etkili olduğunu dile getirdi.

Yakın dönemde elektrikli scooter konusunda yaptırımlar uygulama ihtimalini gündeme getiren Paris Belediyesi; dikkatsiz kullanım ve kötüye kullanım olasılıklarını sınırlandırmaları için, scooter kiralama şirketlerini uyardı. Lime, Dott ve Tier firmalarına ulaştırılan bu uyarılar; ileride sorunların devam etmesi halinde, araçların kaldırılması üzerine olmuştu. Şirketlerin bu konudaki önerileri ise; kırmızı ışıkta geçme ve araçlarda çift kişi seyahat halinde yaptırım uygulama üzerindeki iyileştirme paketi olarak belediyeye sunuldu.

“Scooterlar Tehlike Yaratıyor!”

Paris Belediyesi’nde kentsel ulaşımdan sorumlu başkan yardımcısı pozisyonunda bulunan David Belliard; şirketlerin sunduğu planların, belediyenin maliyet-fayda analiziyle uyuşmadığını açıkladı. Scooterların, yol üzerinde bir anda durmalarıyla tehlike yarattıklarını söyleyen Belliard; sokakların ve kaldırımların daha sakin bir trafiğe kavuşması adına, yasakların getirilmesinden yana olduklarını ifade etti. Ayrıca bu kanının, vatandaşların şikayetleriyle somutlaştığını da dile getiren Belliard; bu sebeple de yasaklama fikrinin şehre daha olumlu yansıyacağını söyledi.

Fransa medyasında yapılan araştırmalarda; scooter sürücülerinin kaldırımlarda bulunan yasağı ihlal etmesinin ve park noktalarına uymamalarının, şikayetlerdeki genel sebepler olduğu tespit edildi. Bazı scooter sürücülerinin park alanlarını tercih etmeyerek, araçları kamusal parklara veya Seine nehrine bıraktıkları da araştırmalarda görüldü. Elektrikli scooter kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu ise; çabuk ve çevreyi kirletmeyen araçlar olması sebebiyle, gün geçtikçe daha çok yayılan bu hizmetten faydalandıklarını söylüyorlar.

Referandum sonucundan “hayır” çıkması halinde, Avrupa’da ilk defa scooter yasağı kararı alınacak. Ülkemizde yakın zamanda Kadıköy Belediyesi’nin de gündemine gelen scooter yasağı; uygulanması halinde Paris’ten daha önce bir tarihte devreye girebilir.

Exit mobile version