Paris Olimpiyatları’nda sabotaj ve kaos

Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenine saatler varken Fransa’da tren yolu ağına eşzamanlı sabotaj saldırıları düzenlendi.

paris tren habermeydan

Paris Olimpiyatları’nda sabotaj ve kaos…

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına saatler kala, Fransa büyük bir kundaklama saldırısının hedefi oldu. Ülkenin demiryolu hattına düzenlenen koordine edilmiş saldırılar, yüksek hızlı demiryolu ağını ciddi şekilde etkiledi.

FİBER KABLOLARDA EŞZAMANLI YANGIN

İlk saldırı, Cuma sabahı erken saatlerde Eure-et-Loir bölgesindeki Courtalain’de rayların yakınında tespit edildi ve Atlantik yüksek hızlı tren hattında trafiği kesintiye uğrattı. Demiryolu şirketi SNCF, Atlantik, kuzey ve doğu demiryolu hatlarındaki kavşaklarda ve sürücüler için güvenlik bilgileri taşıyan fiberoptik kablo kanallarında eşzamanlı yangınlar çıkarıldığını açıkladı. Gece vardiyasında çalışan işçiler, demiryoluna giren saldırganları fark edip polise haber verdikleri için bazı eylemler önlendi.

TEK TEK ONARILACAK

SNCF yöneticisi Jean-Pierre Farandou, saldırıların “önceden tasarlanmış, hesaplanmış ve koordineli” olduğunu belirtti. Farandou, etkilenen bölgelerde yüzlerce işçinin görevlendirildiğini ve kabloların “birer birer elle onarılması gerektiğini” ekledi. Eurostar şirketi, Paris, Londra, Amsterdam ve Brüksel arasındaki dört seferden birinin iptal edildiğini duyurdu. Paris’teki Montparnasse istasyonunda uzun kuyruklar oluştu ve yolculara seyahatlerini erteleme çağrısı yapıldı. Gare du Nord’a polis ve asker konuşlandırıldı. Saldırıların Olimpiyatlar ve yaz tatili dönemi nedeniyle hafta sonu boyunca en az 800 bin kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Fransa’nın demiryolu ulaşımının ancak hafta sonu sonrası normale dönmesi tahmin ediliyor.

HAVALİMANINDA KISA PANİK

Olimpiyatlar’da engelli atlama dalında yarışacak iki Alman atlet, tren gecikmeleri nedeniyle açılış törenine yetişemediler. Fransa-İsviçre sınırında yer alan Basel-Mulhouse Havalimanı, “bomba ihbarı” nedeniyle bir süreliğine tahliye edildi ve uçuşlara kapatıldı. Güvenlik güçlerinin kontrollerinin ardından seferler tekrar başladı.

Tren yollarına düzenlenen saldırılardan binlerce kişi etkilendi.

AŞIRI SOLCULAR MI YABANCI AJANLAR MI?

Paris Başsavcılığı, saldırılarla ilgili “temel ulusal çıkarlara zarar verme” suçundan soruşturma başlattı. Bu suç, 15 yıl hapis ve 225 bin Euro’ya kadar para cezası öngörüyor. Savcı Laure Beccuau, soruşturmanın organize bir çetenin otomatik veri işleme sistemine saldırıları da kapsayacağını belirtti. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, “İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz failleri bulmak ve cezalandırmak için harekete geçti” dedi.

Güvenlik kaynakları, kundaklama yönteminin aşırı sol aktörlerin geçmiş saldırılarına benzediğini söyledi. Soruşturmanın, aşırılık yanlısı aktivistlerin yanı sıra Moskova’ya da odaklanması bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, nisan ayında Rusya’nın Olimpiyat Oyunları’nı aksatmaya çalışacağından şüphe duymadığını söylemişti.

VE PARİS’TE ŞOV BAŞLADI

Paris’te düzenlenen 33. Yaz Olimpiyat Oyunları, önceki olimpiyatlardan farklı olarak, stat dışında kent merkezinde yapılan açılış töreniyle başladı. 204 ülkenin sporcuları, Austerlitz Köprüsü’nden yola çıkarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi’ne kadar geçen 6 kilometrelik mesafeyi geçti. Açılışta Lady Gaga ve Aya Nakamura sahne aldı.

Fransa’nın başkenti Paris, 100 yıl sonra üçüncü kez olimpiyatlara ev sahipliği yapıyor. Açılış töreni, Sen Nehri üzerinde gerçekleşti ve yağmur altında 300 binin üzerinde kişi tarafından izlendi.

AÇILIŞA 110 ÜLKENİN DEVLET LİDERİ KATILDI

FRANSIZ yönetmen ve aktör Thomas Jolly’nin sanat direktörlüğündeki törende, 204 ülkenin sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı’nı taşıyan 85 tekne, Sen Nehri boyunca geçit yaptı. Yaklaşık 3.5 saat süren tören, 3 binin üzerinde dansçının performanslarıyla renklendi. Açılış törenine 110 devlet ve hükümet lideri de katıldı.

ZİNEDİNE ZİDANE’DAN KISA FİLM GÖSTERİSİ

Tekneler, Sen Nehri boyunca ülkenin önde gelen tarihi ve turistik mekanlarını geçerken, açılışta Fransız futbolcu Zinedine Zidane’ın yer aldığı kısa bir film de gösterildi. Lady Gaga ve Aya Nakamura’nın performanslarının yanı sıra, dünya siyaset, spor ve sanat camiasından pek çok davetli töreni izledi.

Exit mobile version