Nijer’de ordu darbe yaptı: Yönetime el koydu!

Nijer'de ordu, Devlet Başkanı Mohamed Bazoum'un Başkanlık Sarayı'nda alıkonulduğu duyurusunun ardından sabahın erken saatlerinde yönetime el koyduğunu açıkladı.

nijer darbe habermeydan

Nijer’de ordu darbe yaptı.

Batı Afrika ülkesi Nijer’de yaşanan olaylarda, güvenlik kaynakları dün Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un Başkanlık Sarayı’nda alıkonduğunu duyurmuştu. Başkanlık Muhafızları tarafından alıkonulan Başkan Bazoum’un ardından darbeci askerler, ulusal kanalda bir darbe bildirisi okudu. Bildiride, anayasanın feshedildiği, tüm kurumların askıya alındığı ve ülkenin sınırlarının kapatıldığı açıklandı. Albay Amadou Abdramane, 9 askerle birlikte yönetime el koyduklarını duyurarak, ülkedeki güvenlik ve yönetim sorunları ile kötü ekonominin darbeye neden olduğunu ifade etti.

Abdramane, tüm kurumların askıya alındığını belirterek, dış ortaklardan müdahale etmemelerini istediklerini ve ülkedeki istikrar sağlanana kadar kara ve hava sınırlarının kapatıldığını vurguladı. Bu durumun yanı sıra, yerel saatle 22.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulanacağı da duyuruldu.

Devlet Başkanı Bazoum, ordu tarafından alıkonmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, zor kazanılmış demokratik kazanımların korunacağı sözünü verdi ve demokrasiyi ve özgürlüğü seven tüm Nijerlilere çağrıda bulundu.

Bu gelişmeler üzerine ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, darbenin ardından Devlet Başkanı Bazoum’un serbest bırakılması için çağrıda bulunarak, darbenin iktidarı zorla ele geçirme ve anayasayı bozma çabası olduğunu açıkça ifade etti. Ayrıca Blinken, Bazoum’a verdiği telefon görüşmesinde ABD’nin sarsılmaz desteğini dile getirdi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ise Nijer’deki iktidarı ele geçirme girişimini en güçlü şekilde kınayarak, Batı Afrika ülkesi Benin’in Devlet Başkanı Patrice Talon’un arabuluculuk yapmak üzere başkent Niamey’e gittiğini duyurdu. Talon, Nijer’de anayasal düzenin yeniden sağlanması için barış ve uyum içinde tüm yolların kullanılacağını ifade etti.

Exit mobile version