New York Times’ta Grev Başlıyor!

ABD basının amiral gemisi New York Times'ın çalışanları, patronlardan haklarını alamadıkları için greve gidiyor.

nytimes 1

171 yıllık geçmişiyle ABD‘nin öncü kurumlarından biri olan The New York Times’ta grev şoku yaşanıyor. 1100 çalışanı bulunan köklü kurumda, 24 saatlik iş bırakma kararı alındı. Editör, muhabir ve kadrosunda yer alan tüm işçilerle maaş pazarlığında problem yaşayan New York Times’ın; bu kararın alınmasıyla birlikte pazarlıklarda nasıl bir tutum takınacağı ise merakla bekleniyor. Ünlü gazetede 40 yıllık bir aranın ardından greve gitme kararı alınırken; grev sürecinin basının diğer mecralarında uyandıracağı yankının da büyük olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Son günlerde süregelen pazarlıkların ardından bu karara vardığı bilinen gazete çalışanları; New York Times yönetiminin anlaşmaya çok yaklaşıldığı bir dönemde masadan kalktığını ve grev kararının bu nedenle alındığını söyledi. NewsGuild of New York (New York Haber Birliği) tarafından yapılan açıklamada, anlaşma zemini için kendilerinin hazır olmasına rağmen yönetimin caymasıyla bu sürecin başladığı duyuruldu. Sendika üyelerinin 24 saatlik grev yapacağını belirten açıklamada; çalışanlar olarak kendilerinin ne kadar değerli olduklarını bildiklerinin de altı çizildi.

Sendikadan yapılan açıklamanın ayrıntılarında, New York Times yönetiminin kabul ettiği ve etmediği maddelere de yer verildi. Emeklilik planının iptali ve doğum yardımlarını genişletme tekliflerini kabul eden yönetim; maaş zammı ve sağlık fonları artışında ise geri adım attı. Bu şartlarda ısrar edilmesi üzerine masadan kalkan yönetimin; grevle birlikte masaya geri oturması amaçlanıyor. Yönetim tarafından reddedilen hakların başlıca öncelikleri olduğunu söyleyen sendika yetkilileri, bu hakların alınabilmesi adına mücadeleyi bırakmayacaklarını belirtti.

New York Times Yönetimin Zam Teklifi Oldukça Komik!

New York Post’tan çıkan habere göre; NY Times’ın yönetim katından teklif edilen zam oranının, enflasyon şartlarının gerisinde kaldığı ve bu sebeple de itiraz seslerinin çok yüksek çıktığı aktarıldı. Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Cliff Levy, yönetimin onaylamak istediği sözleşmedeki zam oranlarının oldukça düşük olduğunu vurguladı. İlk yıl yüzde 5.5, ikinci ve üçüncü yılda ise yüzde 3’lük zamlar yapılmasını öngören yönetim; çalışanlar cephesinden bu oranın kabul edilemez seviyede olduğu gerçeğiyle karşılaştı.

Cliff Levy’nin açıklamalarında da, NY Times’ın ABD enflasyonu ve şirketlerin maaş zammı politikasına aykırı bir artırım önerdiği vurgulandı. Çalışanların grev sürecini bırakması için yüzde 10’luk zam isteğinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Levy; aksi halde çok kıymetli bir gazeteci kadrosunun şirketten ayrılma planları yapmaya başlayacağını açıkladı.

Sendikadan ve greve giden gazetecilerden gelen açıklamada, vatandaşların da kendi grevlerine destek olması istendi. Perşembe günü (bugün) gazeteyi satın almamalarını ve internet sitesine girmemelerini talep eden çalışanlar; bu sayede bir farkındalık oluşturabileceklerine inandıklarını belirtti.

Exit mobile version