NATO’nun yeni Genel Sekreteri olarak Mark Rutte seçildi

NATO, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi birliğin yeni Genel Sekreteri olarak atadı.

mark rutte habermeydan

NATO’nun yeni Genel Sekreteri olarak Mark Rutte seçildi.

NATO’nun yazılı açıklamasına göre, Mark Rutte’nin yeni NATO Genel Sekreteri olarak atanmasına karar verildi. Hollanda Başbakanı Rutte, bu görevi 1 Ekim’de Jens Stoltenberg’den devralacak. Rutte, Hollanda’da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023’te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu. Stoltenberg’in görev süresinin uzatılmayacağı kesinleştikten sonra Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını açıklamıştı.

Rutte, kısa sürede birçok ülkenin desteğini kazanmış ve son olarak 18 Haziran’da Macaristan’ın onayını almıştı. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in adaylıktan çekilmesiyle Rutte, tek aday olarak kalmıştı.

Rutte’nin Genel Sekreter olarak seçilmesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir tebrik mesajı yayınladı. Bakanlık açıklamasında, “Tüm Müttefiklerin muvafakatıyla yeni NATO Genel Sekreteri olarak ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi tebrik ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Exit mobile version