NATO Vilnius Zirvesi Bildirisi yayımlandı

Dünyanın merakla takip ettiği NATO zirvesinde bildiri yayımlandı. Vilnius Zirvesi Bildirisinde, NATO Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson arasında varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

NATO Vilnius Zirvesi Bildirisi yayimlandi habermeydan

NATO Vilnius Zirvesi Bildirisi yayımlandı.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi’nin ardından yayımlanan bildiride, Rusya’yla ilişkiler, terörle mücadele ve Ukrayna’nın NATO üyeliği konularına yer verildi. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma için elzem olduğu belirtildi. Terörizm koşul gözetmeksizin reddedildi ve mümkün olan en güçlü şekilde kınandı.

Bildiride, “NATO’nun Açık Kapı Politikası’na ve Washington Antlaşması’nın 10’uncu maddesine olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz. Her ulus kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkına sahiptir. İsveç’i İttifak’ın tam üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyoruz ve bu bağlamda NATO Genel Sekreteri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.

”Ukrayna’nın geleceği NATO’dadır”

Vilnius Zirvesi Bildirisi’nde, Ukrayna’ya 2008 Bükreş Zirvesi’nde verilen NATO üyeliği taahhüdünün yinelendiği de aktarılarak, “Ukrayna’nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tamamen destekliyoruz. Ukrayna’nın geleceği NATO’dadır” ifadeleri yer aldı.

NATO bildirisinde Karadeniz’de güvenlik, emniyet, istikrar ve seyrüsefer özgürlüğünü sürdürmeyi amaçlayan bölgesel çabalara Montrö Boğazlar Sözleşmesi yoluyla verilen desteğin altı çizildi.

Bildiride, Karadeniz’de gelişmelerin takip edileceği, durumsal farkındalığın artırılacağı vurgulandı.

NATO ile Rusya ilişkilerine yönelik değerlendirmelerin de yer aldığı bildiride, riski minimize etmek, gerginliği azaltmak ve şeffaflığı artırmak için Moskova’yla iletişim kanallarının açık tutulacağı bildirildi.

“Çin Halk Cumhuriyeti ile yapıcı ilişkilere açığız”

Bildiride, ”Stratejik rekabet, istikrarsızlık ve tekrarlayan şoklar, daha geniş güvenlik ortamımızı tanımlıyor. Afrika ve Orta Doğu’daki çatışma, kırılganlık ve istikrarsızlık, güvenliğimizi ve ortaklarımızın güvenliğini doğrudan etkilemekte. Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) belirtilen hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. İttifak’ın güvenlik çıkarlarını korumak amacıyla karşılıklı şeffaflık oluşturmak da dahil olmak üzere ÇHC ile yapıcı ilişkilere açığız. Siber, uzay, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle ve yeni ortaya çıkan ve yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Finlandiya’nın memnuniyetle karşılandığı belirtilen bildiride, ”Finlandiya’nın NATO’nun caydırıcılık ve savunma sistemine tam entegrasyonuna yönelik hızlı ilerlemesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sürecin mümkün olan en kısa sürede tamamlamasını kabul ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Exit mobile version