Napolyon’un şapkası Paris’te satışa sunuluyor

Bugün Paris'te düzenlenecek olan bir açık artırmada, 19. yüzyılda Napolyon Bonapart'ın Fransız İmparatorluğu'nu yönettiği döneme ait bir şapka satışa çıkacak.

napolyonun sapkasi habermeydan

Napolyon’un şapkası Paris’te satışa sunuluyor.

Siyah kunduz keçe şapkanın değeri 600.000 ila 800.000 euro arasında belirlenmiş durumda.

Tarihçiler, bu şapkanın Napolyon’un kimliğinin belirgin bir parçası olduğunu ifade ediyor. Şapka, savaşta tanınmasını sağlayarak onun için önemli bir işlev taşıyordu.

Napolyon’un yaklaşık 120 şapkası olduğu bilinmesine rağmen günümüze sadece 20 şapka ulaşmış durumda ve çoğunluğu özel koleksiyonlarda bulunuyor.

Bu şapka, geçen yıl hayatını kaybeden bir iş insanının koleksiyonundaki diğer Napolyon’a ait hatıralarla birlikte satışa sunuluyor.

Şapka, Napolyon’un subaylarının çoğunun omuzlarına dik olarak taktığı şapkadan farklı olarak omuzlara paralel bir şekilde takıyordu.

Jean Pierre Osenat isimli müzayedeciye göre, “İnsanlar bu şapkasıyla Napolyon’u hemen tanıyabiliyordu. Savaş meydanlarında bu şapka olduğunda, Napolyon’un orada olduğunu anlıyorlardı. Özel yaşamında da bazen kafasında bazen elinde taşırdı ve hatta bazen yere bile atardı. Bu şapka imparatorun sembolüydü.”

Müzayede organizatörleri, şapkanın Napolyon’un sarayının levazım subayının ailesinde kaldığı ve iyi korunduğu bilgisini paylaştı.

Fontainebleau’daki Osenat Müzayede Evi tarafından açık artırmaya çıkarılan şapkada, Napolyon’un 1815’te Elbe Adası’ndan Antibes’e geçerken taktığı bir kokart bulunuyor.

Diğer satışa sunulan eşyalar arasında ise Napolyon’un 1815 Waterloo yenilgisinden sonra arabasından çalınan gümüş bir tabak ve içinde tıraş bıçağı, gümüş diş fırçası, makas ve özel eşyalarının bulunduğu ahşap bir çanta yer alıyor.

 

 

 

Exit mobile version