Monarşi Karşıtları, İngiltere’deki Kraliyet Maliyetlerine Karşı Çıkıyor!

Monarşi karşıtlarının oluşturduğu kampanya grubu, İngiltere'nin Kraliyet Ailesi sebebiyle büyük bir yük taşıdığını belirtiyor.

royal 1

Son yıllarda birçok önemli gelişmeyi üst üste yaşayan Britanya Kraliyet Ailesi, önümüzdeki yıllarda da ülke çapındaki tartışmaların önemli unsurlarından biri olmaya aday. Kraliçe II. Elizabeth’in yerine tahta geçen Kral III. Charles’ın ve Prens William’ın eşi Kate Middleton’ın kanserle mücadele etmesi, ülkedeki kraliyet destekçileri tarafından üzüntüyle karşılandı. Geçtiğimiz günlerde Kral Charles’ın cenazesine dair planların yapıldığına yönelik haberlerin de basına yansıması, Birleşik Krallık’ta yeni gelişmelerin yaşanabileceği şeklinde yorumlandı. Dünya‘nın en magazinsel ailelerinden biri olan Kraliyet Ailesi, her gelişmesiyle Dünya çapında da çokça konuşuluyor.

Kral Charles ve Kate Middleton ile ilgili haberlerin ağırlık kazandığı bu dönemin hemen öncesinde, kraliyet görevlerinden çekildiğini açıklayan Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın kamuoyuyla paylaştığı iddialar da çokça konuşulmuştu. Harry ve Meghan’ın birçok platformda kendilerine yönelik negatif bir tutum olduğunu belirten açıklamaları, Britanya’nın tamamında magazin sayfalarını süsledi. Ülkedeki geniş halk kesimlerinin bu açıklamaları ciddiye almadığı söylense de, Prens Harry’e dair yaşanan gelişmelerde özellikle de kraliyetin ülkede fazlalık olduğunu düşünen kesimler tarafından Buckingham Sarayı’na çokça eleştiri geldiği biliniyor.

Kraliyet Karşıtları: Monarşi’nin Yükü 510 Milyon Pound!

Britanya’nın en büyük paydaşı olan İngiltere’de konumlanan monarşi karşıtları, Republic (Cumhuriyet) ismiyle kampanyalarını sürdürüyor. İngiltere’nin ve diğer tüm Britanya ülkelerinin cumhuriyetle yönetilmesi gerektiğini savunan grup, Britanya Kraliyet Ailesi’nin İngiltere’ye ve İngiliz halkına yüklediği sorumluluğun artık çok fazla olduğunu açıkça ifade ediyor. Republic’in yayımladığı açıklamada, Kraliyet Ailesi’nin ülkedeki vergi mükelleflerine tam 510 milyon pound (23.305.745.400 TL) değerinde zararının dokunduğu ifade ediliyor.

Kraliyet Ailesi’nin oluşturduğu Sovereign Grant fonunun personel, seyahat, mekan yenileme vb. harcamaları karşıladığını kabul eden Republic’in gönüllüleri; buna rağmen vatandaşlardan kraliyet için alınan vergilerin fazlasıyla yüksek olduğunun altını çiziyor. Ailenin güvenlik harcamalarını bu konuda örnek gösteren açıklamada, yalnızca basına yansıyan bilgilerle 150 milyon pound civarında bir ücretin halkın cebinden alındığına değiniliyor. Republic grubunun açıklamasında, Kral III. Charles ve ailesine harcanan giderlerin düşürülmesi için hükümete açık çağrısı da yer alıyor.

Son günlerde Avam Kamarası’nda tartışılan yakıt yardımlarının kesilmesine dair öneri de, Republic’in açıklamasıyla birlikte tartışılan konular arasına girdi. Republic’in yöneticisi Graham Smith, boşa harcanan yarım milyar pound yerine halkın yakıt ihtiyacının tartışma konusu edilemeyeceğini belirtti. Republic’in 510 milyon pound seviyesinde hesapladığı Kraliyet Ailesi giderleri içerisinde, ailenin ülke içerisinde sahip olduğu özel mülk gelirleri de yer alıyor. Kral Charles ve Prens William’ın yalnızca 96 milyon pound civarında ticari kazanımı emlak alanından edindiğini belirten Graham Smith, bu gelirlerin de yalnızca bir aileye ait olamayacağının altını çiziyor.

Buckingham Sarayı, Republic grubunun yaptığı açıklamaya yönelik henüz hiçbir paylaşımda bulunmadı. Kral’ın yıllık 189 bin pound maaş alması gerektiğini ve ilerleyen dönemde bundan da feragat etmesini savunan Republic, kamu parasının boşa harcanmaması için bu ve benzeri açıklamalarını sürdüreceklerini belirtiyor.

Exit mobile version