Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri: Sisi açık ara önde!

Mısır halkı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak üzere sandık başına gitti.

misir cumhurbaskani habermeydan

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenleniyor.

Mısır, bugün yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Ülke, ekonomik kriz ve Gazze Şeridi’ndeki savaşla mücadele ederken, yerel saatle 09.00’da başlayan ve 21.00’e kadar devam edecek olan oy verme süreci, üç gün boyunca sürecek. Kesin sonuçların 18 Aralık’ta açıklanması planlanan bu seçimde, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin üçüncü kez iktidara gelmesi kesin gözüyle bakılıyor.

Sisi’ye rakip olması beklenen üç adayın profillerinin düşük olması ve potansiyel bir rakip adayın adaylıktan çekilmesiyle birlikte, Sisi’nin 10 yıldır süregelen iktidarını sürdürmesi bekleniyor. Analistler, seçimin öne çekilmesinin, ekonomik değişikliklerin hızla uygulanabilmesi için yapıldığını belirtiyor.

Sisi’nin zaferiyle birlikte, yeni altı yıllık döneminde enflasyonu kontrol altına almak, döviz sıkıntısını çözmek ve İsrail-Filistin çatışmalarını önlemek için çaba göstereceği öngörülüyor. 2024’te yapılması beklenen bir sonraki seçimin ise para biriminin devalüasyonu gibi ekonomik değişikliklerin erken uygulanması için öne çekildiği belirtiliyor.

Abdulfettah es-Sisi, 2013’te demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinden bu yana iktidarda. 2014’teki seçimlerde yüzde 97 oy alarak cumhurbaşkanı seçilen Sisi, 2018’deki ikinci seçimde de yine yüzde 97 oy oranıyla iktidara gelmişti.

Exit mobile version