Mantı, Dünyanın En İyi Yemekleri Arasında Gösterildi!

Yöresel tarifleri ve lezzetleri tanıtan bir internet sitesi, ilk 10 sıra içerisinde ülkemizden mantıya da yer verdi.

manti

Ülkemizin en kıymetli unsurlarından olan yemekleri, Dünya çapında bir kez daha adından söz ettirmeyi başardı. Lezzet eleştirmenlerinin Dünya üzerinde yaptığı araştırmaları paylaşan TasteAtlas isimli internet sitesi, yakın dönemde yöresel lezzetler içerisinden bir liste hazırladı. Bu listede ilk 100 içerisinde birçok Türk yemeği bulunmakta. Ancak listedeki en prestijli yemekler içerisine adını yazdıran Türk yemeği, ülkemizin birçok noktasında farklı versiyonlarıyla tanınan mantı oldu. Dünya’nın en iyi 10. yöresel lezzeti olarak değerlendirilen mantı, ülkemizde de bu lezzetin hayranı olanların yüzünü güldürdü.

TasteAtlas isimli sitenin hazırladığı listenin ilk sırasını, İtalyan mutfağının başlıca unsurlarından pizza aldı. Pizzayı doğuş noktası olan Napoli’deki versiyonuyla değerlendiren site, ünlü yemeği Dünya’nın en önemli yöresel lezzeti olarak konumlandırdı. Birçok ülkeden farklı lezzetlere yer veren bu listede, Türkiye’nin her bölgesinde tüketilen birçok yemeğin adı da geçmekte. Listenin 23. sırasında yer alan tombik döner, ülkemizdeki TasteAtlas takipçilerinin en çok şaşırdığı tercih oldu. 27. sırada bulunan mercimek çorbası da, ülkemiz mutfağını en üst seviyede temsil eden yemekler arasında kendisine yer buldu.

Dünya mutfağının en iyi yöresel örneklerini bir araya getiren TasteAtlas listesinde, Türk mutfağından üç yemek daha bulunmakta. Listenin 39. sırasında konumlanan Maraş dondurması, Türk mutfağının tatlı kısmını temsil eden tek ürün oldu. Birçok dondurmadan farklı olmasıyla ve yöresel özelliklerinin fazlalığıyla burada konumlanan Maraş dondurması, geçmişte yapılan gurme listelerinde de görülmekteydi. 70. sırayı alan hünkar beğendi ve 99. sıradaki lahana sarması ise, Türk mutfağının kalitesini tescilleyen diğer yemekler olarak okuyucuların huzuruna sunuldu.

TasteAtlas’ın hazırladığı listenin ilk 10 sırası şu şekilde;

Napoli Pizzası

Napoli pizzası olarak bilinen pizza çeşidi, günümüzde İtalyan pizzasının en basit ve en iyi hali olarak yorumlanmakta. Sarımsaklı ve kekikli domates sosu, mozarella peyniri ve hamurdan oluşan bu lezzet; İtalya mutfağı için ulusal bir sembol niteliğinde. Üzerine serpilen taze fesleğen, peynir ve domates ile İtalyan bayrağını oluşturduğu da söylenen pizza; Dünya‘da da en çok tüketilen yiyeceklerden biri.

Picanha

Picanha, Brezilya mutfağının et alanındaki başarısını temsil eden başlıca yemek olarak görülmekte. Dünya çapında da popülaritesi yüksek olan bu et yemeği, TasteAtlas listesine de ikinci sıradan girdi.

Guotie

Çin’e özgü bir börek olan Guotie, özellikle de Dünya’daki Çin diasporasının yaygınlığı sayesinde adını fazlaca duyuran bir yemek. İçerisinde kıyılmış domuz eti, Çin lahanası, yeşil soğan, zencefil, pirinç şarabı, susam tohumu yağı bulunan ve birçok lezzeti aynı anda yiyenlere hissettirebilen guotie; listenin üçüncü sırasında konumlandırıldı.

Şaşlık

Ülkemiz mutfağında da sıklıkla görülen yemeklerden olan şaşlık, barbekü ve mangalda yapılan versiyonlarıyla Rusya’da da yöresel kabul edilen yemeklerden. Et çeşitlerinin sebzelerle birlikte mangal üzerinde pişirildiği bu yemek formu, son yıllarda restoranlarda farklı sunum çeşitleriyle ünlenmekte.

Roti Canai

Un, su, yumurta ve yağ karışımıyla yapılan Roti Canai; Hint usulü bir gözleme olarak değerlendirilmektedir. Hindistan baharatlarıyla birleşen ve bu sayede lezzetini arttıran Roti Canai; listenin 5. sırasında.

Butter Garlic Naan

Butter Garlic Naan da, tıpkı Roti Canai gibi Hint usulü bir gözlemedir. Un, maya, tuz, şeker ve yoğurt karışımıyla yapılan bu yemek; tereyağlı ve sarımsaklı sosuyla da lezzet seviyesini yükseltmektedir.

Pan de bono

Bir tür Kolombiya ekmeği olan pan de bono, ülkenin birçok yönünde içeriğinde guava ezmesini de barındırmaktadır.

Tonkotsu ramen

Japonya’nın meşhur yemek formlarından ramenin bir çeşidi olan Tonkotsu ramen, domuz eti ağırlıklı bir içeriğe sahiptir. Ülkenin Fukuoka bölgesinde yapılmaya başlanan bu yemek, zamanla tüm ülkedeki en çok tüketilen yemek çeşitlerinden biri olmuştur.

Carnitas

Et parçalarının soslarla birleşimiyle yapılan Carnitas, üç dört saatlik bir pişirme sürecinin sonunda tortilla ekmeği ve fasulyeyle servis edilmektedir. Son yıllarda yükselişe geçen Meksika mutfağının önemli tariflerinden biridir.

Mantı

Orta Asya’dan Anadolu topraklarına geldiği bilinen mantı; et, hamur ve yoğurdun bir araya geldiği en başarılı karışım olarak bilinir. Ülkemizde Kayseri ve Sinop’ta en bilinen formlarının yapıldığı bu yemek, TasteAtlas listesinin 10. sırasında konumlandırıldı.

Exit mobile version