Macaristan’dan İsveç ve Finlandiya için NATO üyeliği adımı

Macaristan parlamentosu Mart ayının başında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini onaylayabilir.

nato uyeligi habermeydan

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş ve ittifaka birlikte katılmak istediklerini belirtmişlerdi. Ancak üye ülkelerin neredeyse hepsinden onay gelirken, Macaristan ve Türkiye henüz başvuruları onaylamış değil.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Kasım ayında hükümetin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik taleplerini destekleme kararı aldığını belirtmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye ve Macaristan’a çağrıda bulunmuş, tüm NATO üyelerinin “daha fazla gecikmeden” Finlandiya ve İsveç’in savunma ittifakına katılımına yönelik tekliflerini onaylamalarını beklediğini vurgulamıştı.

Macaristan Parlamentosu’nun gelecek ay için yayınladığı takvimde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için 6-9 Mart tarihlerinde oylama yapılacağı belirtildi. Üyelik teklifleri ile ilgili görüşmenin önümüzdeki hafta yapılması planlanırken, Macar milletvekilleri, iki ülkenin NATO üyeliğini ayrı ayrı oylayacak.

Öte yandan Macaristan herhangi bir itirazı olmadığını beyan etmiş, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamayı beklediğinin sinyalini vermişti.

Exit mobile version