Küba’da karanlığa büründü! Okullar ve iş yerleri 27 Ekim’e kadar kapalı

Ana enerji santralindeki arıza henüz tamir edilemedi, bu nedenle yalnızca hastaneler gibi kritik öneme sahip yerler açık kalmaya devam edecek.

kuba karanlik habermeydan

Küba’da karanlığa büründü.

Küba’da ana enerji santrallerindeki arızaların devam etmesi nedeniyle okullar ve iş yerlerinin bir süre daha kapalı kalacağı açıklandı. Küba Savunma Bakanlığı, 18 Ekim’de yaşanan arızaların ve tropikal fırtına Oscar’ın onarım çalışmalarını olumsuz etkilemesi sonucu alınan önlemlerin uzatıldığını bildirdi.

Açıklamada, hastaneler gibi kritik hizmet veren yerlerin açık kalacağı belirtilirken, okulların ve zorunlu olmayan kamu sektörü faaliyetlerinin 27 Ekim’e kadar kapalı olacağı duyuruldu. Hükümet, enerji krizinin yabancı yatırımları engellediği gerekçesiyle ABD’nin ekonomik ambargosunu suçladı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, sosyal medya hesabından, “ABD hiçbir şey talep etmediğimizi açıkladı. Talebimiz ambargonun kaldırılması.” ifadesini kullandı ve birçok uluslararası kuruluşun yanı sıra yaklaşık 41 ülkenin Küba ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Matanzas kentindeki Antonio Guiteras Elektrik Santrali’ndeki arıza nedeniyle milyonlarca Kübalı elektriksiz kalmaya devam ediyor. Bu nedenle 18 Ekim’de okullar kapatıldı ve zorunlu olmayan kamu sektörü faaliyetleri durduruldu.

Sürekli Elektrik Kesintileri
Küba’da enerji santrallerindeki arızalar nedeniyle sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. 40 yıl önce Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen santrallerin yetersiz bakımı nedeniyle bu sorunların tekrarlandığı belirtiliyor. Enerji ve Maden Bakanlığı’na göre, ülke yılda 8 milyon ton yakıt tüketiyor ve bunun sadece 3 milyon tonu yerel üretimden karşılanıyor. Küba, ekonomik ambargolar nedeniyle enerji ihtiyacının büyük kısmını Venezuela, Rusya ve Meksika’dan temin ediyor. Hükümet, elektrik kesintilerini önlemek ve üretim kapasitesini artırmak amacıyla son yıllarda yüzer enerji santralleri kiralamaya başlamıştır.

Exit mobile version