Kripto varlıklar için 48 ülkeden karar

Kripto varlıklara yönelik küresel vergi şeffaflığı çerçevesinde, 48 ülke ve yetki bölgesi uygulama kararı aldı.

kripto varliklar habermeydan

Kripto varlıklar için 48 ülkeden karar geldi.

Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Japonya, Singapur ve Güney Afrika dahil olmak üzere 48 ülke ve yetki bölgesi, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) küresel vergi şeffaflığı çerçevesinde kripto varlıklarla ilgili raporlama ve bilgi paylaşımını 2027 itibarıyla hayata geçireceğini duyurdu.

Ülkelerin ilgili kamu kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada, kripto varlık piyasasının hızla gelişmesine ve büyümesine ayak uydurmak amacıyla, OECD tarafından oluşturulan yeni uluslararası standart olan Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’nin (CARF) memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada, CARF’in geniş, tutarlı ve zamanında uygulanmasının vergi uyumunu artıracağı ve ülkelerin vergi kaçakçılığını önleme yeteneklerini güçlendireceği belirtilerek, CARF’in 2027’ye kadar hayata geçirilmesi için gerekli hukuki ve koordineli çalışmaların yapılacağı vurgulandı.

Ortak açıklamada, “Ortak raporlama standartlarını benimseyen otoriteler olarak, bu standartları 2027’ye kadar uygulama taahhüdümüzü, ulusal yasama prosedürlerine uygun bir şekilde yerine getireceğiz” ifadelerine yer verildi.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, 48 ülkenin 2027’ye kadar küresel vergi şeffaflığı çerçevesinde kripto varlıklarla ilgili raporlama ve bilgi alışverişi için harekete geçme niyetini memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu kararın küresel düzeyde vergi şeffaflığını artırma çabalarına önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Bugünkü kararın ileriye dönük atılmış önemli bir adım olduğunu belirten Cormann, “Ayrıca bu adım, daha fazla şeffaflık ve bilgi alışverişi yoluyla vergi kaçakçılığıyla mücadeleye yönelik yaygın ve koordineli yaklaşım için bir başka önemli kilometre taşına işaret ediyor. Kripto varlıkların raporlanmasına ilişkin OECD standardı kapsamında toplanan bilgilerin uluslararası değişimini gerçeğe dönüştürmek üzere hızlı bir şekilde harekete geçilmesi için gösterilen kapsamlı desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Uluslararası toplum, vergi şeffaflığı mimarisinin ileriye dönük olarak güncel ve etkili kalmasını sağlamak için OECD ve Vergi Amaçlı Şeffaflık ve Bilgi Değişimi Küresel Forumu’na güvenebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu 48 ülke ve yetki bölgesi şöyle sıralanıyor: Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Barbados, Belçika, Belize, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD, Kraliyet Hükümranlıkları Guernsey ve Jersey Yetki Bölgeleri ile Man Adası ve Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları Cayman Adaları ve Cebelitarık.

Exit mobile version