Kral Charles’ın Yunanistan bayraklı kravatı gündemde

Dubai'de düzenlenen COP28 İklim Zirvesi sırasında, İngiltere Kralı III. Charles'ın Yunanistan ile İngiltere arasındaki 'Elgin Mermerleri' gerginliği esnasında, üzerinde Yunanistan bayrağı deseni bulunan bir kravat takması tartışma konusu oldu.

kral charles habermeydan

Kral Charles’ın Yunanistan bayraklı kravatı gündemde…

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, 26 Kasım’da Londra’da İngiliz medyasına verdiği röportajda, Atina Akropolü’nün bir parçası olan ve British Museum’da sergilenen Parthenon heykellerinin iadesi konusundaki görüşmelerin yavaş ilerlediğini dile getirdi. Miçotakis, eserlerin bir kısmının Londra’da, geri kalanının ise Atina’da olmasının ‘Mona Lisa’yı ikiye bölmek’ gibi olduğunu ve mermerlerin tamamının iade edilmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamaların ardından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, görüşmeyi iptal etti ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 27 Kasım Pazartesi günü İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile buluştu, Sunak ile olan görüşmesi iptal olmuştu. Gerilimin ardından Kral III. Charles’ın, COP28 İklim Zirvesi’nde taktığı kravatın seçimi gündeme geldi. İngiliz basını, Kral Charles’ın zirvedeki Yunanistan bayrağı renklerindeki kravatının Rishi Sunak’a bir mesaj olduğunu belirtti. Charles’ın bu kravatı Sunak’a karşı Yunanistan’ın yanında olduğu mesajını vermek için tercih ettiği yorumlandı.

Ancak Buckingham Sarayı kaynakları, Kral Charles’ın aynı kravatı, Yunanistan ve İngiltere arasında gerilim yaşanmadan önce Güney Kore heyeti ile görüşme sırasında da taktığını açıkladı. Kaynaklar, kravatın Elgin Mermerleri gerilimiyle bir ilgisi olmadığını belirtti.

Sunak ise iade konusunda onay vermedi. İngiltere Başbakanı, Elgin Mermerlerinin ‘hukuken’ Yunanistan’a iade edilemeyeceğini ifade etti. Yunanistan hükümeti ise Lord Elgin’in 19. yüzyılın başlarında Parthenon Tapınağı’ndan çıkardığı ve daha sonra British Museum’a satın alınarak yerleştirilen 2,500 yıllık Parthenon heykellerinin ülkeye iadesini talep ediyor.

 

 

 

Exit mobile version