Kral Charles, İngiltere’nin Kenya’ya Yaptığı Zulmü Kabul Etti!

Britanya Kralı 3. Charles, Kenya'nın bağımsızlık mücadelesinde İngiltere'nin orantısız şiddet uyguladığını açıkladı.

charles 1

Geçtiğimiz günlerde Kenya’ya diplomatik ziyaret gerçekleştiren Britanya Kralı 3. Charles, birçok Avrupa ülkesinin son dönemde kabul ettiği sömürge suçlarına bir yenisini ekledi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto ile ortak basın toplantısı yapan Kral Charles, ülkesinin Kenya’nın bağımsızlık mücadelesi esnasında Kenyalılara zulmettiğini açıkça beyan etti. Sömürgelik döneminde de Kenya’ya karşı birçok yanlışın yapıldığını kabul eden Kral 3. Charles, Kenya halkına yapılanlardan dolayı özürlerini iletti.

1950’li yıllarda başlayan Kenya’nın bağımsızlık çalışmaları esnasında Britanya yönetiminin sert bir tutum izlediğini belirten Kral Charles, bu eylemlerin iğrenç ve haksız olduğunu kabul ettiğini açıkladı. Bu eylemlerin hiçbir mazereti olamayacağına da değinen Britanya’nın yeni kralı, annesi Kraliçe 2. Elizabeth döneminde yaşanan bu olayları artık reddetmeyeceklerini dile getirdi. Sonraki yıllarda Kenya’da yaşanan olaylardan etkilenen birçok insanla görüşmeler yaptığını söyleyen Kral Charles, bu sayede o dönemdeki acıların farkına varabildiğini belirtti.

Geçmişte yaşanan acıların Britanya’ya da yalnızca pişmanlık getirdiğini savunan Kral 3. Charles, bu dönemlerin geride kaldığını ve medeniyetin artık bu şekilde yapılan zulümlerin karşısında olmayı gerektirdiğini ifade etti. Ortak toplantıda Kral 3. Charles’tan sözü devralan Kenya Devlet Başkanı William Ruto ise, Britanya’nın bir numaralı koltuğundan gelen bu açıklamanın Kenya halkı tarafından memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Hükümet nezdinde de bu sözlerden memnun olduklarını belirten Ruto, ilerleyen dönemde buzların daha da eriyeceğini vurguladı.

4 günlük bir seyahat programı kapsamında eşi Kraliçe Camilia ile birlikte Kenya’da bulunan Kral Charles; Kenya Devlet Başkanı William Ruto ile düzenlediği toplantıda, iki ülkenin ilişkilerini düzeltebilmenin ilk büyük somut adımını atmış oldu. Kral Charles’ın ülkeye gelmesinden hemen önce, Kenya İnsan Hakları Komisyonu da Britanya yönetiminden özür talebinde bulunmuştu. Bu talebi kısa bir süre içerisinde karşılayan Kral Charles, yakın dönem Afrika tarihine acı bir biçimde etki eden bu olayı yeniden kamuoyunun gündemine getirmiş oldu.

1800’lü yıllarda İngiltere tarafından işgal edilen Kenya, uzun yıllar boyunca bu işgale karşı etkili bir tepki gösterememişti. İngiliz sömürge yönetimine 1950’lerde isyan etmeye başlayan Kenya halkı, 1952-1956 yıllarında yaşanan Mau Mau direnişiyle bağımsızlığının temellerini attı. Bu direniş esnasında 11 bin 505 vatandaşını kaybeden Kenya, 5 binden fazla insanın da hapse girmesiyle sonuçlanan bu süreçle birlikte bağımsızlık fikrini güçlendirdi. Bağımsızlığını 60’lı yıllarda elde edebilen Afrika ülkesi, günümüze dek İngiltere yönetiminin geçmişteki katliamlar nedeniyle özür dilemesini beklemekteydi.

Exit mobile version