Kral Charles İngiltere’de taç giyme töreniyle tahta çıkıyor!

Westminster Abbey'deki taç giyme töreni için insanlar sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklarda toplanmaya başladı. Ancak yanı sıra, protesto gösterileri de gerçekleştiriliyor. Kral 3. Charles, bin yıllık geleneklerle tahta çıkacak.

tac giyme toreni habermeydan

Bugün Londra’da gerçekleştirilecek olan Kral 3. Charles’ın taç giyme töreni, İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanı ve 56 bağımsız ülkenin 14’ünde aynı zamanda devlet başkanı olan kralın milyonlarca insan tarafından takip edilmesi bekleniyor.

Tören, kraliyet ailesinin taç giyme, düğün ve cenaze törenlerinin büyük bölümüne ev sahipliği yapan Westminster Abbey’de gerçekleşecek. Kral Charles, Kraliçe Camilla ile birlikte taç giyerken, 1066’dan bu yana burada taç giyen 40’ıncı hükümdar olacak.

Bin yıldan daha eski gelenekleri barındıran bu muhteşem gün, ihtişam ve formalitelerle dolu olacak.

Resmi kutlamalar, Buckingham Sarayı’ndan Westminster Abbey’e sürecek bir geçit töreniyle başlayacak ve güzergah boyunca yer alan izleme alanları, yerel saatle 06.00’da açılacak. The Mall ve Whitehall’daki alanlar dolunca, insanlar Hyde Park, Green Park ve St James’s Park’taki alanlara yönlendirilecek.

Buckingham Sarayı’nın dışında, silahlı kuvvetler gazileri ve Ulusal Sağlık Servisi (NHS) personeli dahil olmak üzere davetliler için stantlar kuruldu.

Westminster Abbey’deki geçit töreninde, çoğunluğu Hükümdarın Süvari Birliği’nden olmak üzere yaklaşık 200 silahlı kuvvetler mensubu yer alacak. Güzergahta ise 1.000 askeri personel daha bulunacak. Ancak, genel geçit töreni, Kraliçe 2. Elizabeth için 1953’te yapılan törenden çok daha küçük olacak.

Kraliyet töreni, Buckingham Sarayı’ndan başlayarak The Mall boyunca Trafalgar Meydanı’na, oradan da Whitehall üzerinden Westminster Abbey’nin Büyük Batı Kapısı’na ulaşacak olan bir tören alayı ile gerçekleştirilecek.

Bu yıl, Kral Charles ve Kraliçe Camilla, geleneksel Altın Devlet Arabası yerine Kraliçe 2. Elizabeth’in tahtta 60. yılı töreninde kullanılan Elmas Jübile Devlet Arabası’nda yer alacaklar.

Tören alayı saat 11:00’de manastıra ulaşmayı planlıyor ve Charles’ın geleneksel pantolon ve ipek çoraplar yerine askeri üniforma giymesi bekleniyor.

Kraliyet ailesi ve üyeleri, inanç liderleri, temsilcileri ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden gelen temsilciler, genel valiler ve başbakanların eşlik edeceği tören alayları girecek. Törende Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da bir metin okuyacak.

Kral’ın torunu Prens George, Camilla’nın torunları Lola, Eliza, Gus, Louis ve Freddy ile birlikte Westminster Abbey’de yer alacak. Tören sırasında, manastırın içindeki geçit törenine katılanlar, Kral’ın önünde sembolik nesneleri taşıyacak ve çoğu eşya törende ihtiyaç duyulana kadar mihrabın üzerine yerleştirilecek.

Birleşik Krallık, taç giyme törenlerinde hala kraliyet sembolleri olan taç, küre ve asaları kullanan tek Avrupa ülkesi. Her bir nesne, hükümdarın hizmet ve sorumluluklarının farklı yönlerini sembolize eder. Charles’a törenin önemli anlarında Hükümdar Küresi, Haçlı Hükümdar Asası ve Güvercinli Hükümdar Asası gibi sembolik objeler sunulacak. Camilla da benzer sembolik objeler alacak.

Tören, yaklaşık iki saat sürecek ve birkaç aşamadan oluşacak.

Kral Charles, İngiltere’nin taç giyme töreni sırasında halka takdim edilecek ve cemaatten saygı görmesi istenecek. Törende kadın din görevlileri de yer alacak ve diğer inançlardan dini liderler de aktif rol oynayacak. Tören, üç aşamadan oluşacak. İlk aşamada, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, 700 yıllık Taç Giyme Kürsüsü’nün yanında durarak Charles’ı “mutlak Kral” ilan edecek ve cemaatten saygı göstermelerini isteyecek. İkinci aşamada, Kral Charles yasal bir gereklilik olan Taç Giyme Yemini’ni edecek. Üçüncü aşamada, Kral’ın tören cübbesi çıkarılacak ve Taç Giyme Koltuğu’na oturtulacak. Başpiskopos, özel yağ dökerek ve mesh ederek Kral’ın ruhani statüsünü vurgulayacak. Son olarak, Kral Charles, Aziz Edward’ın tacını giyecek ve Taç giyme töreni tamamlanacak.

Exit mobile version