Kore Yarımadası’nda gerilim doruk noktasında! Balistik füzeler fırlatıldı

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS), Kuzey Kore'nin kuzeydoğu istikametine doğru biri kısa menzilli olmak üzere 2 balistik füze fırlattığını duyurdu. Bu gelişme Kore Yarımadası'ndaki gerilimi artırdı ve uluslararası endişeleri yükseltti.

kore yarimadasi habermeydan

Kore Yarımadası’nda gerilim doruk noktasında…

Kuzey Kore’nin, uluslararası ekonomik yaptırımlar ve uluslararası toplumun tepkilerine rağmen nükleer silah ve balistik füze programını sürdürmesi, bölgedeki gerilimi artıran adımlar atmaya devam ettiğini gösteriyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS) tarafından yapılan açıklamada, Pyongyang’ın yerel saatle 05.05 civarında Güney Hwanghae eyaletindeki Jangyon bölgesinden kuzeydoğu istikametine doğru kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı bildirildi. Açıklamada, 05:15 sularında ise türü belirlenemeyen bir füzenin daha ateşlendiği ve bu füzelerin sırasıyla 600 kilometre ve 120 kilometre uçtuğu bilgisi paylaşıldı. Ancak ikinci füzenin kısa mesafe kat etmesi sebebiyle denemenin başarısızlıkla sonuçlandığı değerlendirildi.

Güney Kore ordusunun, ABD kuvvetleriyle işbirliği içinde gözetim ve analiz faaliyetlerini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası’nın barış ve istikrarını ciddi şekilde tehdit eden ve açık birer provokasyon olan bu füze denemelerini şiddetle kınadığı ifade edildi. Güney Kore ordusunun herhangi bir provokasyona kararlılıkla karşılık vereceği vurgulandı.

Bu son gelişme, bölgedeki gerilimi artırırken, uluslararası toplumun bu tür adımlara karşı nasıl bir tepki göstereceği merak konusu olarak duruyor.

ABD, Güney Kore ve Japonya geçen hafta Jeju Adası’nın güneyindeki sularda “Freedom Edge” (Özgürlük Sınırı) adı verilen 3 günlük geniş kapsamlı ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirmişti. ABD’nin nükleer enerjili uçak gemisi USS Theodore Roosevelt ile birlikte 3 ülkeye ait çok sayıda savaş gemisi ve uçağın katıldığı tatbikat, Pyongyang’ın tepkisini çekmişti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “ABD, Güney Kore ve Japonya’yı, Kuzey Kore’ye ve bölgedeki diğer bağımsız devletlere karşı sürdürdükleri pervasız ve provokatif askeri güç gösterileri nedeniyle şiddetle kınıyor ve bunların yol açacağı ölümcül sonuçlar konusunda bir kez daha ciddi bir şekilde uyarıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Pyongyang’ın Kore Yarımadası’ndaki güvenlik ortamı ile küresel barış ve istikrarı tehdit eden hamleleri görmezden gelmeyeceği vurgulanan açıklamada, “Devletimizin egemenliği, güvenliği ve çıkarları ile bölgesel barışı saldırgan ve ezici tedbirlerle sıkı bir şekilde savunmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verilmişti.

Exit mobile version